El PPOS de la Diputació de València passa a denominar-se SOM amb una dotació de 34 milions
La Diputació de València ha modificat el Pla Provincial d'Obres i Serveis (PPOS), tant en l'estructura del seu model com en la seua denominació per passar a anomenar-se Serveis i Obres Municipals (SOM). Enguany es comptarà amb una dotació de 34 milions d'euros, considerant-se pel govern de la institució provincial com “la major injecció econòmica per a tots els pobles de les comarques valencianes”.
El nou pla es presenta amb diversos canvis: la simplificació del procediment, nous criteris d'adjudicació com la taxa de d’atur i la promoció de la sostenibilitat, i una major agilitat en els tràmits.
El president de la corporació, Jorge Rodríguez, la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, han presentat el pla que destinarà 33 milions d'euros per als ajuntaments i un milió d'euros per a les mancomunitats. A més, s'aportarà un milió d'euros addicional destinat al pagament dels honoraris de la redacció projectes.
“El nou pla reflecteix el treball ben fet per la Diputació, en la seua màxima per dotar de recursos als municipis i reconèixer la seua majoria d'edat”, ha iniciat la seua intervenció el president de la corporació. A més del canvi de nom, Rodríguez ha afegit que el nou SOM atén a criteris socials com la taxa d'atur i la promoció de la sostenibilitat amb el Pacte d'Alcaldies.
Per la seua banda, Amigó ha recalcat que “volem compensar el infrafinançament dels valencians, que moltes vegades es veuen en situacions complicades”, ha assenyalat. Per a açò, la Diputació “fa un esforç molt gran per a mantenir l'autonomia financera dels nostres pobles, perquè qui millor que els nostres alcaldes per a conèixer necessitats del seu municipi”.
Entre els canvis es destaca la supressió del requisit d'un acord plenari en l'ajuntament o mancomunitat, mesura que evitarà aproximadament un mes de demora a l'hora de justificar les ajudes. Així mateix, la Diputació manté un únic termini per a justificar l'execució de les ajudes, la qual cosa evitarà les pròrrogues en les adjudicacions. “Anys arrere teníem pròrrogues de 7 i 8 anys, i açò no es pot assumir. Una pròrroga ha de ser suficient per a adequar-se a la realitat del moment”, ha assenyalat Altur.
El president de la Diputació ha explicat que s'han ampliat els terminis per a impulsar la participació ciutadana, “reivindicacions que ens feien tant els ajuntaments com els ciutadans”, ha assenyalat. Les institucions públiques tindran fins al 16 de juny per a presentar els projectes.