Sagunt veurà ampliada la seua xarxa de mesurament de l’aire, per la qual cosa l’estació mòbil recentment situada al col·legi Victoria i Joaquín Rodrigo es convertirà en fixa i es col·loqcarà una altra igualment permanent a l’IES Camp de Morvedre, per controlar les emissions en la zona de la Forja i Baladre, pròximes a la zona industrial.
Este ha sigut el principal acord al que han arribat els representants de la Plataforma Morvedre Aire Net este dilluns amb el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, trobada en la que es van posar sobre la taula una sèrie de peticions relacionades amb la contaminació atmosfèrica.
Així mateix també s’ha demanat vigilància per a les zones industrial, concretament s’ha sol·licitat la col·locació d’estacions en l’àrea portuària i el polígon químic de Sagunt, a la qual cosa la Direcció General ja ha afirmat que s’està treballant amb l’Autoritat Portuària en aquest sentit. Per una altra banda també s’ha senyalat com a espais a vigilar les urbanitzacions limítrofes a la pedrera de Lafarge de Salt del Llop. Amb tot es vol que al final del procés, totes les estacions tindrien, almenys, captadors o sensors de partícules i òxids de nitrogen.
Una altra proposta ben acollida per Piquer ha sigut la instal·lació de panells informatius digitals indicadors de la contaminació atmosfèrica en temps real en punts estratègics de la via pública, com els que ja existeixen en zones com el centre de València.
Igualment, el director general ha assenyalat que el seu departament ja treballa en un projecte d’intel·ligència artificial que analitzaria conjuntament les dades aportades per les estacions de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica i els d’immissió de les pròpies empreses, de manera que es disposaria d’informació més completa i immediata dels nivells d’emissions i els possibles pics, sense necessitat d’esperar a l’anàlisi de la ingent quantitat de dades per personal humà.
Pel que respecta a les ocasions en què se sobrepassen els nivells permesos de contaminació de l’aire i a diversos incidents esdevinguts en mesos anteriors, s’ha informat de la tramitació i resolució de diversos expedients sancionadors per a determinades empreses.
Quant a la contaminació acústica que generen algunes instal·lacions industrials, es treballarà en la instal·lació de mesuradors de soroll continu tant en superfície com en la part més alta dels edificis en les zones de la població que limiten amb les empreses. També s’ha demanat la revisió d’ofici de l’Autorització Integrada de Lafarge en la part acústica, ja que l’actual no contempla com afecta el soroll de la fàbrica a la zona urbana amb la qual limita.
Finalment, s’ha sol·licitat rebre informació de tots els informes, expedients, projectes i autoritzacions que puguen afectar la qualitat de l’aire i acústica en l’àrea del Camp Morvedre.