Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE aplaca la revuelta madrileña contra Lobato y echará el resto en primarias
A Olivier le ha cambiado la vida una terapia contra el cáncer de su propio hospital
Opinión - Piloto suicida. Por Antón Losada

Les Trobades d'Escoles en Valencià tanquen l'edició 2017 amb 214.000 participants en 19 aplecs

Imatge de la XXII Trobada d'Escoles en Valencià del Camp de Morvedre

Toni Cuquerella

Les Trobades d'Escoles en Valencià han tancat este cap de setmana la seua edició de 2017 amb un balanç de 214.000 participants, segons s'informa des d'Escola Valenciana. Les trobades de l'Alcoià-Comtat a l'Orxa i del Camp de Morvedre a Qaurt de les Valls van ser les que van acomiadar les 19 trobades d'enguany en les que han participat comunitats educatives, les famílies, el veïnat, les associacions de cultura popular i les entitats comarcals.

La primera Trobada 2017, que tingué lloc al Verger (la Marina Alta), va encetar la campanya d’Escola Valenciana 'Construïm la Igualtat Lingüística' i ha estat present a totes les festes per la llengua i per recollir milers de signatures. “El nostre objectiu és conscienciar la ciutadania de la necessitat de crear una llei d’igualtat lingüística que siga capaç de completar la Llei d’ús i ensenyament del valencià. En Escola Valenciana pensem que la LUEV, després de 33 anys, no ha assolit la normalització de la llengua, així que li cal una empenta. Ens cal una normativa específica que equipare els drets de les valencianes i els valencians que volem fer servir el valencià amb els drets de les valencianes i els valencians que opten per parlar castellà”, ha declarat el portaveu d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, durant la seua intervenció en la Trobada de l’Orxa.

Declaracions de Ximo Puig

En la Trobada de Quart de les Valls va estar present el President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el Consell està treballant per “la igualtat lingüística i d'oportunitats dels xiquets i xiquetes” al marge de la seua condició econòmica i social.

Puig ha afirmat que aquesta festa de convivència deixa a un costat “els fantasmes del conflicte”, que han perjudicat al valencià convertint-lo en “un espai de confrontació”. “El que volem és sumar, veure el que ens uneix: una llengua pròpia, una cultura pròpia i una manera d'entendre el futur que volem, més just i més solidari”, ha subratllat.

Així mateix, el cap del Consell ha recordat que “solament el 35% dels xiquets i xiquetes en acabar l'edat d'escolarització dominen el valencià, per la qual cosa ens queda molt camí que recórrer”. Per aquest motiu, ha destacat la necessitat de comptar amb un mitjà de comunicació propi que “done cobertura al que és un dret d'identitat fonamental com és la llengua”.

Etiquetas
stats