El Consell ha aprovat l'avantprojecte de llei de modificació de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de Salut de la Comunitat Valenciana. Els canvis introduïts tenen com a objectiu acomodar la sanitat pública valenciana als reptes actuals i de futur. L'avantprojecte de llei arreplega com a novetat la recuperació de la universalitat de l'atenció sanitària.
Ho fa a través de dos preceptes. El primer (art. 11 bis) relacionat amb la garantia d'universalitat i accessibilitat en el sistema: “La Generalitat establirà els mecanismes necessaris per a garantir les prestacions sanitàries i de salut pública en tota la població, assegurant l'accessibilitat i universalitat de tots els serveis i recursos públics per a la salut en tota la població”.
El segon (art. 11 ter.), vinculat a la garantia d'equitat i no discriminació: “La Generalitat establirà els mecanismes necessaris per a garantir les prestacions sanitàries i de salut pública en tota la població, establint les mesures necessàries per a evitar qualsevol tipus de discriminació per raons de gènere, edat, orientació sexual, discapacitat, cultura, ètnia, classe social, lloc de residència o país d'origen, i reforçant activament les intervencions necessàries per a reduir les desigualtats en salut per qualsevol d'aquestes raons”.
Una altra de les novetats està relacionada amb l'aposta per la gestió pública directa. Així, l'article 7.3 indica que “la gestió i administració dels centres, serveis i establiments sanitaris de protecció de la salut o d'atenció sanitària o sociosanitària del Sistema Valencià de Salut, es durà a terme preferentment mitjançant la fórmula de gestió directa, de caràcter públic”.
Amb açò no s'exclou la col·laboració amb el sector privat com a complement del sector públic, però si s'opta per donar preferència a la gestió directa, per considerar aquesta fórmula la que ofereix major garantia d'igualtat d'accés de la ciutadania als serveis i actuacions sanitàries i de salut pública.
Salut mental
Un altre dels aspectes nous és la incorporació de la salut mental a la llei. La reforma de la norma aborda aspectes relatius a la coordinació entre les conselleries amb competències en matèria de Sanitat i en matèria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a proporcionar una atenció integral a la salut mental, mitjançant el desenvolupament de programes transversals i interdisciplinaris que garantisquen la continuïtat de cures i disminuïsquen la variabilitat entre els departaments de salut.
L'objectiu de totes les actuacions en salut mental s'orienta cap a la recuperació, inclusió social i participació activa de les persones amb trastorns mentals.
A més, la nova norma s'inclou un capítol nou sobre la “Atenció fàrmaco-terapèutica integral” amb la finalitat que totes les persones reben atenció farmacèutica de forma contínua, òptima, de qualitat, segura i eficient en tots els àmbits assistencials i en totes les etapes del procés fàrmaco-terapéutico.
Es tracta de garantir l'accés al tractament, especialment, en situacions de vulnerabilitat.
Donació i trasplantaments d'òrgans i cèl·lules mare
La modificació de la llei incorpora també un article relacionat amb la donació, els trasplantaments d'òrgans i les cèl·lules mare dirigit a promoure les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules, incloent cèl·lules progenitores hematopoyètiques de sang perifèrica, cordó umbilical o medul·la òssia d'eficàcia científica demostrada.
L'avantprojecte permet l'ordenació de la xarxa pública en un nou àmbit territorial funcional i organitzatiu: les àrees supradepartamentals de salut, que serien compatibles amb la divisió en departaments i permet una millor cobertura assistencial de la població, un millor aprofitament de recursos públics generant aliances entre els departaments, afavorir el treball en xarxa, així com acostar i integrar els diferents nivells d'atenció al pacient.
A més, respecte a la investigació biomèdica i sanitària, es potencia l'estructura dels centres d'investigació amb la possibilitat agrupar-los en un consorci que permeta establir aliances per a sumar recursos i poder així obtenir més fons en ajudes competitives.
També s'introdueixen canvis en adequar la relació laboral a la durada dels projectes per a fidelitzar el talent.
A açò s'afig la creació de l'Observatori Valencià de Salut, una plataforma d'accés públic que inclourà informació rellevant sobre resultats i determinants en salut per a la població de la Comunitat Valenciana.