Per a què serveix el disseny? Com impacta en la nostra vida quotidiana? En percebem l’empremta? La ciutat de València acull entre el 19 i el 25 de setembre un centenar d’activitats que busquen, de manera pedagògica, oferir algunes respostes. En el marc de la capitalitat mundial del disseny, l’inici de la tardor arranca conjuminant diverses cites anuals a la ciutat sota la marca del World Design Street Festival, una manera de traure aquesta disciplina al carrer.
El certamen busca “acostar el disseny a tots els públics” i mostrar alguns entrellats d’un procés creatiu que conjumina estètica i utilitat. Per fer-ho convertirà alguns carrers en escenaris didàctics, amb l’obertura de galeries i edificis amb valor arquitectònic, l’organització d’esdeveniments a l’aire lliure o la col·locació d’uns tamborets, a manera de mostra, en zones per als vianants.
El festival inclou la primera gran retrospectiva de Jaime Hayon a Espanya; el Fòrum Internacional de Disseny Interior, que abordarà la importància del disseny en l’àmbit de la salut, i un acostament a figures com Patricia Urquiola, Philippe Stark, Marco Sammicheli, Luis Arsuaga, Luis Rojas Marcos, Juli Capella, Juan José Millás, Ana Lluch, Benedetta Tagliabue, Vicent Martínez o Juan Carlos Baumgartner.
La setmana es nodreix de les activitats de la Fira Hàbitat València, València Disseny Week (ADCV), el Col·legi Oficial de Decoradors i Dissenyadors d’Interior de la Comunitat (CDICV), Miradors de l’Horta, Openhouse València, Obert València, l’Ensems de música contemporània i la Setmana de la Mobilitat de l’Ajuntament de València. L’itinerari d’activitats es complementa amb una guia oficial, s’acompanyarà de recorreguts oberts a tots els públics i set rutes ideades amb Visit València, a més de l’enregistrament del primer pòdcast nacional sobre la història del disseny.
En la presentació de les activitats, en l’Àgora efímera de la plaça de l’Ajuntament, l’alcalde, Joan Ribó, va destacar la naturalesa didàctica del certamen i la programació anual: “La nostra ciutat es converteix en un referent permanent del disseny mundial”. L’alcalde apunta que la capitalitat mundial del disseny per a València “consolidarà un futur prometedor en què el disseny serà l’eix i la marca” de la ciutat, com ho és “el benestar, la sostenibilitat i el compromís social”, també facetes del disseny.