Corria l’any 2010 quan dues diputades, una del PSPV i una altra de Compromís, portaven a la Fiscalia Anticorrupció uns documents que es van convertir en el cas Cooperació. Una de les estafes més obscenes d’un dirigent polític que va consistir en el desviament de fons destinats a ajuda humanitària que, en compte d’això, van anar a parar a butxaques privades.
A penes un cap de setmana després d’anunciar-se la seua semillibertat, el quatre vegades conseller Rafael Blasco posava els peus en les Corts Valencianes per enfrontar-se a l’interrogatori dels diputats. Entre ells, la socialista Clara Tirado, que amb Mireia Mollà (Compromís) van portar el cas als tribunals.
Blasco va ser condemnat com a autor dels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental pel desviament d’1,6 milions d’euros que havien d’anar a iniciatives a Nicaragua i van acabar invertits en immobles a València. Al país llatinoamericà van arribar un 3% dels fons pressupostats. A falta de jutjar altres dues peces del cas que porta el seu cognom, acaba d’eixir de la presó de Picassent per haver complit la meitat de la condemna.
De Picassent a les Corts en tot just tres dies, l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania s’ha enfrontat al tebi interrogatori dels parlamentaris en el marc de la comissió d’investigació del cas Taula. Una trama amb la qual, diu l’exconseller, té poc a veure. No obstant això, entre els recursos retòrics per a evitar respondre als diputats, Blasco s’ha trobat amb alguna picabaralla entre els qui ja el coneixen.
El moment més dur de la comissió l’ha protagonitzat el diàleg entre l’exconseller i la socialista Clara Tirado, contra qui va amenaçar de querellar-se per portar la denúncia. La diputada del PSPV enunciava que el compareixent “s’ha convertit en un símbol de la corrupció per un dels casos més vergonyosos per a la societat valenciana”, cosa a què ell responia que “la contextualització que ha fet és una expressió més d’un populisme barat, que no fa més que encobrir la realitat i fer demagògia”.
El to moderat de tots dos no ocultava la duresa de les seues paraules. “Això són fets inqüestionables. Vosté continua en la mateixa tònica”, continuava Tirado, recordant-li la condemna de sis anys per la primera peça del cas Cooperació. “Vosté tampoc”, responia Blasco, recordant trobades anteriors, fins a topar-se amb el dard: “Ja, però vosté està a la presó per una denúncia que jo li vaig posar. No devia estar massa equivocada”, etzibava Tirado.
La diputada socialista ha continuat la intervenció demanant a Blasco “que canviara de bàndol” i col·laborara amb la comissió per aclarir qui decidia les contractacions de la Generalitat, especialment les que tenen a veure amb les empreses del cas Taula. El focus està posat en Engloba Comunicación, mercantil que facturava grans quantitats a les administracions del PP valencià, i amb la qual el departament de l’exconseller va contractar un vídeo per prop de 9.000 euros per a promocionar l’hospital d’Haití que no es va construir mai.
Blasco ha acabat la compareixença defensant que el seu pas per la presó l’ha tornat una persona solidària i que ha rebut molts suports. En una mena de metàfora sobre la seua vida personal, en declaracions als periodistes ha ressaltat: “He aprés moltes coses, dels errors i de les desgràcies s’aprén. Sobretot, sobreposar-se, perquè la vida és la cosa més bonica que hi ha i no s’acaba això. Tenim el costum de tots els anys fer falles i després les cremem, cal començar de nou una altra vegada”.