La portada de mañana
Acceder
El mapa de la España inundable: dos millones de viviendas en riesgo
Las guerras entre los socios del Gobierno complican la mayoría de Sánchez
Opinión - El Imperio trumpista y su onda expansiva. Por Rosa María Artal

Els àpats secrets de Mazón: d’una trobada vigilada per la Policia en el cas Brugal a El Ventorro el dia de la DANA

“És una mica pesat ja tot açò”. Així es va referir Carlos Mazón, el 4 de desembre passat, a la tediosa obligació de donar a conéixer els detalls dels seus passos el 29 d’octubre, jornada de la catastròfica DANA que ha deixat 223 morts i tres desapareguts i en què el cap del Consell va desaparéixer durant unes quantes hores clau en un polèmic dinar en el restaurant El Ventorro, mític epicentre a la ciutat d’àpats conspiratius amb polítics, empresaris i periodistes asseguts discretament a taula en els seus reservats.

 La naturalesa del dinar amb la comunicadora Maribel Vilaplana ja té més versions oficials que plats ofereix l’establiment: primer va ser un dinar privat, després de treball i, més tard, una mena de trobada híbrida. Fins i tot es va dir que era “una picada als voltants del Palau”.

L’última versió oficial permet a Mazón amagar, de moment, la factura: era un dinar com a president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana i, per tant, el rebut només es lliura al Tribunal de Comptes o, si escau, a les diferents comissions d’investigació sobre la DANA.

En la seua llarga carrera política, dinars i sopars permeten traçar la trajectòria de Carlos Mazón en el PP, des que va ser nomenat per Eduardo Zaplana director general de l’Institut Valencià de la Joventut el 1999, poc després d’acabar els estudis de dret en la Universitat d’Alacant, fins a la seua qüestionada gestió del dia de la DANA, ja com a molt honorable president i principal inquilí del Palau de la Generalitat.

En The Duke, amb empresaris del cas Brugal

La primera trobada que va desestabilitzar el seu currículum polític la va protagonitzar Mazón el 18 d’abril de 2008, aquesta vegada en la cafeteria The Duke, situada en la plaça dels Estels, a tocar de la seu de la Diputació d’Alacant, institució de què llavors era vicepresident quart i diputat d’Infraestructures. La cita de Mazón amb els empresaris Rafael Gregory i Ignacio Mangada va ser discretament vigilada per agents del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Judicial d’Alacant, en el marc de les perquisicions del cas Brugal, una macrocausa de corrupció.

Els investigadors seguien la pista de Rafael Gregory, que es vanava en converses telefòniques amb altres empresaris, punxades per la Policia, d’un “presumpte entramat de preteses irregularitats dutes a terme per alts càrrecs de la Diputació Provincial d’Alacant referent a la contractació d’obra pública”, segons un informe policial que al·ludia directament a Carlos Mazón i que consta en el sumari.

Mazón va ser citat a declarar el 24 de febrer de 2011 davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Alacant, com a imputat pels presumptes delictes de suborn i tràfic d’influències. En aquella època ja era director gerent de la Cambra de Comerç d’Alacant, un lloc rellevant en l’entramat empresarial de la ciutat. Tots els implicats van negar els fets i la causa del cas Brugal li va ser finalment arxivada. Les al·lusions policials a Mazón van ser fa poc evocades en la sentència del Tribunal Suprem del 22 de juliol passat que va validar les escoltes telefòniques del cas Brugal.

La cafeteria d’El Corte Inglés, amb Fran Hervías

Més d’una dècada després d’aquella delicada cita en The Duke, Mazón va tindre una altra trobada en la cafeteria d’El Corte Inglés d’Alacant que bascularia la seua carrera política. Els primers dies de gener del 2019, amb unes eleccions generals, autonòmiques i municipals a la vista, Ciutadans estava en ple apogeu, amb opcions a propinar un sorpasso al PP. Nodrit de càrrecs populars del zaplanisme en el seu gran bastió alacantí, el secretari d’Organització de la formació taronja llavors, Fran Hervías, va proposar a Mazón encapçalar la candidatura municipal de Ciutadans per a tractar d’ocupar la Diputació d’Alacant.

Després de la trobada en la cafeteria d’El Corte Inglés, Mazón va contemplar seriosament la proposta i va imposar com a condició el control d’una llista que comptaria amb l’actual conseller d’Educació, José Antonio Rovira. Assabentat de la jugada, el secretari general del PP llavors, Teodoro García Egea, va assistir a una mena de trobada gastronòmica mensual que Mazón celebrava amb una sèrie d’amics empresaris i periodistes per a atalaiar l’ambient preelectoral a Alacant.

Després d’aquesta trobada, en què no es va parlar directament de la proposta de Ciutadans, el PP de Pablo Casado i Teodoro García Egea va maniobrar perquè Mazón encapçalara la llista a Alacant en substitució de César Sánchez, llavors alcalde de Calp i president de la Diputació. Carlos Mazón va acabar així substituint Sánchez al capdavant de la institució provincial, en què va governar amb Julia Parra, de Ciutadans, de vicepresidenta.

‘Delicatessen’, a la taula amb empresaris i periodistes

La trobada gastronòmica a què va assistir Teodoro García Egea era una cita mensual en el restaurant Ripmar de Mutxamel (l’Alacantí) de Mazón amb un grup d’amics, que incloïa uns quants periodistes, empresaris i el seu actual secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras. A mig camí entre una tertúlia i un sopar de vells amics, Carlos Mazón solia coincidir amb l’empresari Miguel Quintanilla, propietari del grup Idex. De les trobades, batejades com a ‘Delicatessen’, donava compte en les seues xarxes socials el periodista Jorge Fauró, actual coordinador de continguts de Prensa Ibérica.

El grup va celebrar l’aterratge de Carlos Mazón en la presidència de la Diputació d’Alacant el 2019, segons els apunts en Instagram del periodista. Com a president de la institució provincial, Mazón va adjudicar a l’empresa d’un dels comensals del ‘Delicatessen’, l’empresari Miguel Quintanilla, un contracte d’1,1 milions d’euros pel servei d’inserció de publicitat.

Part del grup d’amics, d’ideologies variades i alguns de vinculats al PSPV-PSOE, també va celebrar la fita següent en la carrera política de Carlos Mazón. Fauró va penjar en les seues xarxes socials una altra fotografia el dissabte 15 de juliol de 2023, l’endemà passat de la investidura de Mazón com a president de la Generalitat. En la imatge, a més de Toni Cabot, actual director del diari Información d’Alacant, i de l’alt càrrec Santiago Lumbreras, el flamant cap del Consell apareix molt somrient al costat de l’empresari Miguel Quintanilla.

No obstant això, Mazón va perdre el seu habitual somriure en fotografies i vídeos d’Instagram després de la catastròfica DANA del 29 d’octubre passat i el seu àpat polèmic en el restaurant El Ventorro. El seu executiu, en plena fase de reconstrucció, va optar per contractar una campanya de publicitat per a vendre les seues mesures del Pla Recuperem València. I el contracte menor per a la creativitat de la imatge de la campanya es va adjudicar, a dit, a l’empresari Miguel Quintanilla, un dels habituals dels sopars ‘Delicatessen’.

Després de la publicació d’aquesta informació en aquest diari, Joan Baldoví, portaveu de Compromís, va recordar en l’última sessió de control al president en les Corts Valencianes que l’empresa de Quintanilla “ha organitzat actes electorals del Partit Popular” a Alacant. Per part seua, el síndic socialista, José Muñoz, que va exhibir en seu parlamentària una fotografia de les trobades de ‘Delicatessen’, va etzibar a Mazón: “Potser és el president que necessiten els seus nous amiguets de l’ànima”, en una referència gens vetlada al cas Gürtel i a la famosa expressió que usava Francisco Camps per a referir-se a Álvaro Pérez El Bigotes, representant de la trama a València al capdavant de l’empresa de comunicació Orange Market.

El Ventorro, el dinar més comprometedor

Jorge Fauró va convertir en privat el seu compte d’Instagram després que els sopars de ‘Delicatessen’ es colaren de ple en el debat parlamentari. En una columna publicada posteriorment va negar que els refrigeris del veterà grup d’amics foren un “lobby d’estranys interessos”. Anteriorment, Fauró havia titlat el polèmic dinar de Mazón del dia de la DANA d’“infaust i inacceptable”.

La trobada del 29 d’octubre amb la periodista Maribel Vilaplana, un dels rostres més coneguts de Canal 9, l’antiga televisió autonòmica que va passar a la història per la manipulació informativa, no va ser el primer. Mazón i Vilaplana, segons ha pogut saber elDiario.es, van sopar l’11 d’octubre passat en la taverna La Raspa, situada al carrer de Ciril Amorós de València. Presidència de la Generalitat va assegurar que Mazón va oferir en El Ventorro a Vilaplana la direcció d’À Punt, la televisió autonòmica, una proposta que hauria sigut rebutjada per la periodista.

Després de l’última versió oficial sobre el dinar, la vicepresidenta d’El Español, Cruz Sánchez de Lara, va afirmar en el programa Espejo Público d’Antena 3 que, segons les seues fonts, la factura del dinar hauria ascendit a uns “160 i escaig euros”, un compte que incloïa dos menús tancats de 75 euros per cap.

El dia de la DANA, mentre Mazón allargava el seu dinar en El Ventorro, la Generalitat Valenciana ja havia activat la Unitat Militar d’Emergències (UME) a Utiel, una localitat arrasada per la primera fase de la riuada. Durant el dinar, segons fonts de l’entorn de la periodista, no es va parlar de la DANA ni Mazón va expressar cap preocupació sobre el temporal.

De la cronologia del dia dels fets queden alguns aspectes per aclarir. Entre altres, la mitja hora en blanc en què encara no se sap què feia Mazón, entre el final del dinar, cap a les 18.00, i l’estranya telefonada a l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, a les 18.30.

Malgrat les llacunes, el dinar del 29 d’octubre persegueix el cap del Consell. Fins i tot s’ha convertit en un dels lemes més repetits en les tres manifestacions massives que van reclamar la dimissió de Mazón: “Mentre dinava, el poble s’ofegava”.