Una enquesta sobre habitatge encarregada pel PP i Vox a València ‘oblida’ preguntar sobre la limitació dels lloguers

El baròmetre d’opinió ciutadana del mes de març que fa l’Ajuntament de València governat pel PP i per Vox constata que l’habitatge és una de les principals preocupacions. L’enquesta es va fer entre els mesos de febrer i març i va comprendre 2.353 entrevistes a veïns de València majors de 18 anys.
Una de les preguntes de l’estudi consisteix en el fet que el ciutadà diga si està a favor o en contra d’una sèrie de mesures que ofereix l’enquestador per a fomentar el lloguer i crida l’atenció que la major part van en la línia de les polítiques que planteja la dreta en matèria d’habitatge, principalment, fomentar la construcció. No obstant això, entre la terna de possibles respostes que s’ofereix als enquestats, no s’inclou la limitació dels lloguers.
I això que, en l’infobaròmetre anterior del mes de gener, va ser la resposta més repetida de manera espontània a la pregunta de “què demanaria a les administracions públiques que feren per la ciutat de València?”. En concret, l’11,4% van respondre en la línia de “millorar l’accés a l’habitatge, regulació de preus de lloguer i rehabilitació”. La va seguir amb un 8,1% “més seguretat ciutadana i augmentar controls i sancions”, amb un 7% “més serveis públics i més inversió en els barris”, amb un 5,1% “més neteja en general” i amb un 5% “regular problemes associats al turisme”.
Això és perquè tant el PP com Vox s’han oposat a la limitació dels lloguers, una opció que atorga la Llei d’habitatge vigent i que requereix per a la seua aplicació que tant l’Ajuntament interessat com l’autonomia sol·liciten la declaració de zona tensada.
Quant a les mesures que aplicarien els ciutadans per a fomentar el lloguer, entre les proposades per l’enquestador, el 94,2% dels enquestats estan a favor que les administracions públiques incrementen el parc públic d’habitatges. El 85,1% consideren millor comprar en propietat l’habitatge que llogar-lo. A més, més del 80% dels enquestats estan a favor que s’amplien les desgravacions fiscals tant als arrendataris com als inquilins per a incentivar el lloguer. El 90% a favor de les ajudes al lloguer. El 32,2% valoren en primer lloc la proximitat a l’habitatge familiar a l’hora de triar una nova residència i el 30,4% que estiga en un entorn o un barri agradable.
El 95,7% consideren un problema molt important el preu de venda de l’habitatge en la zona on està situada la seua residència, mentre que el 95,3% assenyalen com a problema molt important el preu del lloguer en els barris on viuen. El 59,2% dels enquestats consideren un problema important els pisos turístics i el 34% consideren els habitatges d’ús turístic poc o gens important. El 50,7% assenyalen la seguretat de la zona com a problema i el 49,9%, poc o gens important.
Crida a més l’atenció que per a la major part dels enquestats, l’ocupació d’habitatges suposa un problema “poc o gens important”. En concret, el 30% consideren que és un problema “molt important o bastant important”, un 60,4% pensen que és “poc o gens important” i la resta “no saben, no contesten”.
Malgrat tot, l’alcaldessa de València, María José Catalá, va anunciar fa poc una oficina antiocupació per a la ciutat. La dirigent popular rescata aquest recurs, que ja va apuntar al començament del seu mandat. Segons el Ministeri de l’Interior, el 2024 a penes es van registrar 876 denúncies per usurpació d’immobles a la província de València, a penes un 0,05 dels immobles. L’estadística no concreta quantes corresponen a cada municipi.
El 2023, la delegació d’Habitatge de l’Ajuntament de València, encapçalada encara pel PSPV i Compromís, va emetre un informe en què apuntava que el 86% dels casos d’ocupació il·legal d’habitatges a la ciutat corresponen a propietats d’entitats bancàries, jurídiques i fons d’inversió, així com a grans propietaris; i únicament l’1% d’aquests casos es produeixen en habitatges de particulars.
0