Escal UGS nega relació entre Castor i els terratrémols de Castelló
El president del consell d’administració de la concessionària del projecte Castor, Escal UGS, Recaredo del Potro, ha negat aquest dilluns la relació entre l’activitat d’injecció de gas i els moviments sísmics que es van produir a la Comunitat Valenciana, i ha apuntat que la sismicitat va ser “natural” i que només es va tractar d’una “coincidència en el temps”.
Així s’ha manifestat Del Potro en la seua declaració com imputat en el Jutjat d’Instrucció número 4 de Vinaròs (Castelló) en la causa oberta per preteses irregularitats en la tramitació de la concessió d’explotació de Castor, segons ha informat l’advocat de l’Associació Nacional Arca Ibèrica, que exerceix d’acusació popular, Jorge Casal.
Segons ha explicat el lletrat als mitjans de comunicació, “com era d’esperar, Recaredo del Potro ha eludit qualsevol tipus de responsabilitat de l’empresa i ha dit que des d’un primer moment Escal va fer els estudis de sismologia que se li van requerir de manera exhaustiva i aprofitant les dades que havien adquirit amb anterioritat dels estudis de l’empresa que havia explotat al seu dia la instal·lació petrolífera”.
“Sí que ha reconegut que aquests estudis es van centrar exclusivament en l’entorn de la falla d’Amposta, i ha dit que no podien tenir coneixement de l’existència d’altres falles”, ha destacat Casal, que “fins i tot ha negat que la pretesa falla Castor existisca i que els moviments sísmics estigueren relacionats amb l’activitat d’injecció de gas”.
Així mateix, l’imputat ha assenyalat que l’aportació de la injecció de gas a l’energia que despleguen els sismes és d’una mil·lèsima part, per tant, “una incidència mínima”.
No hi havia risc
També ha declarat Del Potro que, sobre els moviments, hi havia un coneixement “perfecte” pel Ministeri i de la Xarxa Nacional d’Alerta Sísmica, “els quals estaven perfectament informats del que passava i, fins i tot, el director d’aquesta última entitat els va manifestar que, per la magnitud i la intensitat dels sismes, no hi havia el més mínim risc per a la seguretat de les persones”.
Ha dit que la intensitat dels sismes és tres, que exclou qualsevol risc per a persones i béns i, en definitiva, que la intensitat dels sismes en la zona de Vinaròs és equivalent a les vibracions que experimenta la façana d’una casa quan passa un camió per davant“, ha afegit el lletrat.
El representant d’Escal també ha manifestat que les úniques mesures que es van adoptar quan van començar a registrar-se els sismes va ser el seguiment d’aquests i la comunicació al Ministeri i a la Xarxa Nacional d’Alerta Sísmica, i ha dit que en cap moment va parar l’activitat, “ja que el 16 de setembre deixa de fer-se la injecció senzillament perquè es va acabar el gas i havia finalitzat l’activitat programada, però no perquè voluntàriament ho decidiren ni reberen cap instrucció respecte d’això”, ha indicat l’advocat d’Arca Ibèrica.
D’altra banda, segons el lletrat, uns dels suggeriments que va fer l’Observatori de l’Ebre quan va informar l’empresa de l’existència de moviments sísmics és que paralitzara l’activitat o reduïra el cabal d’injecció als límits per davall dels quals no s’havia produït cap moviment sísmic, a la qual cosa l’empresa “manifesta que va reduir el cabal d’injecció fins i tot abans, encara que l’informe de l’Institut Geològic i Miner (IGME) diu que no es va reduir el cabal d’injecció, sinó que fins i tot es va augmentar, però Del Potro diu que es confon cabal amb volum d’injecció”.
Els informes de l’IGME, en “entredit”
Així mateix, Recaredo del Potro ha posat en “entredit” els informes de l’IGME sobre unes falles que fins al moment eren desconegudes, “perquè diu que són dades interpretables”. Respecte a la falla Castor, ha destacat que tant per les dimensions que té com per la velocitat de desplaçament “no és susceptible de generar cap tipus de risc”, segons Casal.
Finalment, l’imputat entén que, segons els estudis que ha fet l’empresa, la sismicitat que es va produir en la zona va ser “natural” i que només es tracta d’una “coincidència en el temps” amb la injecció de gas.
El lletrat ha afirmat que no el convencen els arguments esgrimits pel representant d’Escal, “perquè hi ha contradiccions clares entre el que manifesta i el que diuen els tècnics de l’IGME, que han declarat que hi havia una relació directa entre la injecció de gas i els moviments sísmics”.
Concentració
Un grup format per una vintena d’integrants de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia s’ha concentrat a les portes dels jutjats per protestar en contra del projecte Castor i han protagonitzat una sonora xiulada quan Recaredo del Potro se n’anava després de d’haver prestat declaració i sense voler atendre els mitjans de comunicació. El col·lectiu ha perseguit l’imputat per uns quants carrers mentre li cridaven ‘no volem’.
el artículo continúa después del siguiente mensaje
Apoya el periodismo en Comunitat Valenciana
Cuando surge un desastre como las emergencias climáticas sucedidas en nuestro territorio, el buen periodismo se convierte en otro bien de primera necesidad. Nuestro trabajo no solo consiste en contar bien lo que está pasando, sino también combatir el fango de los bulos y la desinformación, que siempre abundan alrededor de estas tragedias.
Desde la edición de Comunitat Valenciana queremos pedir tu apoyo para hacer frente a las presiones políticas que aumentan todavía más cuando los fallos de gestión tienen consecuencias tan tremendas.
Apoya el periodismo independiente, apoya a la edición de elDiario.es Comunitat Valenciana
La Plataforma ha anunciat que presentarà una denúncia davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per demanar “la suspensió dels efectes perjudicials pels danys que suposarà l’entrada en vigor de la repercussió tarifària que imposa el Reial decret d’indemnització a favor del projecte i d’Escal”.
Aquest dimarts declararà com imputat José Luis Martínez Dalmau, conseller delegat d’Escal UGS.