Les ombresque aguaitaven el mandat de l’exalcalde de Gandia, Arturo Torró, del PP, van convertint-se en imputacions. A la que ja pateixper les adjudicacions a la trama ‘Púnica’, ara pot sumar-se’n una altra per una de les maniobres amb més clarobscurs del seu mandat: l’anomenada operació 'Aplauso’.
La Fiscalia Provincial de València ha demanat al jutjat degà d’instrucció de Gandia la imputació de Torró per un possible delicte de prevaricació en aqueixa operació. Encara que no solament demana la compareixença com a imputat de l’exalcalde popular, sinó també la de l’exregidor, i home fort del PP de Gandia, ara assessor del grup municipal, Javier Reig. La instrucció va arrancar arran d’una denúncia del llavors regidor socialista Vicent Mascarell.
L’operació duta a terme per l’exprimer edil arranca quan l’empresa Vipei SA no paga un deute a l’Ajuntament de Gandia d’1,3 milions d’euros corresponent a l’IBI. Per a poder cobrar-la i amb l’objectiu, al seu torn, d’ampliar el patrimoni municipal, Torró s’inventa una maniobra: anuncia la compra de part del complex Gandia Palace per 6,7 milions d’euros, propietat de Vipei SA.La jugada havia definançar-se llogant a una altra empresa les antigues sales CineBox i altres dependències del recinte –entre les quals una pista de birles– i restant de la compra la quantitat que Vipeidevia a l’Ajuntament. Així, el cost final es reduiria a 5,4 milions d’euros.
Per a firmar aquest conveni s’utilitza l’empresa municipal Iniciatives Publiques de Gandia (IPG), vinculada a tots els casos sospitososque han assotat el mandat de Torró. Aquest, com a president, i Javier Reig, com a vicepresident, són els que estampen la firma en l’operació, que la Fiscalia no veu d’acord amb la legalitat.
Així mateix, el ministeri públic sol·licita al secretari i a l’interventor del municipi que els envien sengles informes que van emetre llavors acreditant que la decisió era legal. També el demana a la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, que també va informar, i reclama a l’actual Ajuntament de Gandia que done comptes sobre l’estat del deute amb la mercantil implicada.
No obstant això, l’operació sembla que comporta més irregularitats. Segons apunten fonts d’IPG, la compra d’una part del complex no estaria registrada. A pesar d’això, la condonació del deute sí que es va fer per l’entitat pública. Des de l’oposició, es va denunciar que la maniobra era “un tracte de favor i un malbaratament innecessari” per l’equip municipal anterior a “un empresari amic”.
A més, quanVipei va entrar en concurs de creditors, la propietat de la societat va passar a les mans de la Sareb (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reordenació Bancària), el ‘banc roí’ que s’ha fet càrrec dels actius tòxics de la bambolla immobiliària.