Gan Pampols, sobre l'eliminació del sostre salarial a la Generalitat: “No he demanat un sou per vindre”

Primera compareixença pública del nou vicepresident per a la reconstrucció, el tinent general Francisco José Gan Pampols, que ha presentat el pla d'acció per recuperar la normalitat a la zona afetcada per la DANA. Gan Pampols ha explicat la situació de tot a l'entorn i preguntat pels terminis per començar a veure resultats ha evitat oferir dates concretes en comentar que “fins que hi haja un programa definit que tinga una sèrie de punts és impossible posar termini i el mateix amb el pressupost”, però ha afirmat que “coste el que coste s'ha de pagar”.

Sobre la polèmica sobre el seu sou, tenint en compte que el Consell ha eliminat el límit salarial pel qual fins ara cap càrrec podia cobrar més que el president Carlos Mazón, ha comentat que en cap moment ha demanat “un salari per vindre ací ni ha negociat cap retribucició” i ha assegurat que la modificació legal que s'ha fet s'ha fet “en diferents ocasions per adequar retribucions de personal que passa d'una administració a una altra, és el que es considera a l'administració de destinació el que té dret”. A més, ha afegit: “No sé el que percebré, ja m'ho diran, no és el meu problema, el meu problema són les persones a qui em dirigisc, als afectats que és el centre de gravetat”.

El vicepresident ha assegurat que “si hagués hagut de decidir hagués buscat millor oportunitat” i ha considerat que hi ha hagut “un error de comunicació amb el meu sou, no és la primera vegada que es pren aquesta mesura, és la renovació d'una mesura que s'ha produït al llarg del temps” i ha assegurat que no cobrarà “com quan estava actiu de cap de les maneres; la militar, només tenen en comú els triennis, és l'únic punt de comparació, no tinc complements”. Gan Pampols ha explicat que quan el van cridar li van demanar que presentés “l'última nòmina en actiu, però” per cobrar els triennis, que crec que en tinc quinze.

Quant a les prioritats en la seua gestió a la zona més afectada per la DANA ha explicat: “Resoldre el problema a les persones accelerant el màxim possible les solucions. A l'escala de prioritats, la supervivència és el primer, després la seguretat econòmica, alimentària i sanitària. En tercer lloc, el desenvolupament, és a dir, la formació, l'obertura de col·legis i universitats; la gent amb discapacitat puga entrar i eixir de casa, que el desenvolupament es produïsca, als polígons, la feina. En definitiva oferir solucions perquè si no es pot reobrir un negoci s'òbriga un altre, l'autònom és el més vulnerable, a ells també cal prioritzar-los, primer les persones sempre”.

Sobre això, ha assegurat que quan el pla general i els programes que pengen de cada àrea estiga “tot en marxa i les fites s'hagen complert” deixarà el càrrec: “Quan finalitze l'emergència desapareixerà aquesta vicepresidència, perquè això és un estat d'excepció”.

Gan Pampols ha parlat també sobre el canvi climàtic i sobre la revisió dels protocols d'emergències, que considera que no van funcionar. Sobre la primera qüestió ha afirmat rotund que, sense entrar en si és una cosa “cíclica o puntual perquè és un debat científic”, entén que “sí hi ha canvi climàtic, hi ha un nombre més gran de fenòmens catastròfics i la temperatura del mar s'eleva” .

I sobre els protocols d'emergències ha comentat que no van funcionar les alertes: “Una cosa és l'afectació i una altra les pèrdues de vides que es podien haver salvat, no totes, però algunes sí que s'haurien pogut salvar. Un pla de prevenció significa que s'actualitza, s'aplica innovació i es prova, cosa que no es prova no funciona. A més es basa en procediments, persones, i un sistema de presa de decisions transparent que no hi haja dubte respecte al que cal fer”.