La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

La Generalitat va pagar a la Púnica 60.000 euros per informes que no apareixen

La Generalitat va pagar 61.000 euros a una empresa de la trama Púnica per diversos informes que no existeixen o, almenys, no apareixen. Segons Fran Ferri, portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, els treballs van ser encarregats per la Conselleria d’Educació (dirigida per Alejandro Font de Mora), la de Solidaritat (Rafael Blasco, a la presó pel cas Cooperació) i Medi Ambient (Juan Cotino, esguitat per diversos assumptes tèrbols).

Ferri ja va denunciar al seu dia l’existència dels encàrrecs a Geico, l’empresa de l’aconseguidor valencià de la Púnica, Alejandro de Pedro. La novetat és que els informes no existeixen. Compromís ha sol·licitat els 16 treballs a les conselleries implicades (huit d’educació, set de Medi Ambient i un de Solidaritat) i no n’ha trobat cap. En la coalició valencianista estan convençuts que no existeixen.

Compromís portarà el fet davant el Tribunal de Comptes, l’òrgan fiscalitzador de les finances de les administracions i els partits. “Com es desprén de la investigació de la causa judicial oberta, De Pedro facturava a l’Administració per uns conceptes quan presumptament el que acabava fent són treballs per a les campanyes electorals del PP”, va assegurar Ferri al seu dia. Els treballs es van encarregar entre els anys 2010 i 2011.

En aparença, eren sobre qüestions menors, però molt ben pagats. 4.000 euros per a obrir un compte de Facebook i Tuiter o 6.000 euros per a fer recerques en Google. Això sí, sota noms pomposos: “Estudi, posada en marxa i parametrització de perfil xarxa social Facebook i Tuiter” o “Escolta activa mensual en mitjans digitals, xarxes socials i blogsfera”.

Les factures moltes vegades no es pagaven pels mitjans habituals, com estipula la normativa vigent, tal vegada per a evitar la morositat crònica de l’Administració valenciana, sinó que eren satisfetes de manera immediata per les mateixes conselleries mitjançant pagaments de caixa fixa, un procediment que evitava esperes i la fiscalització administrativa preceptiva.

La Guàrdia Civil, sota la supervisió de l’Audiència Nacional, ha batejat com a operació Púnica la investigació sobre diverses institucions dominades pel PP que, bàsicament, adjudicaven serveis públics a canvi de comissions. En principi, la ramificació valenciana del cas esguita, sobretot, l’Ajuntament de Gandia i la Generalitat.