La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i el comissionat del Govern per a la reconstrucció després de la DANA, José María Ángel, s’ha reunit dijous amb el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, entre altres representants de la patronal, per a analitzar les ajudes a les empreses afectades.
Per al Govern, ha dit Bernabé, “és una prioritat la reconstrucció econòmica, social i emocional de la província de València”. Per això, ha recordat, el Govern d’Espanya ha mobilitzat fins al moment, en tres reials decrets, més de 16.500 milions d’euros per als ciutadans afectats i també per a les grans i petites empreses.
Per part seua, Navarro va considerar “bastant millorable” la col·laboració entre les administracions per a abordar la reconstrucció després de la DANA que el 29 d’octubre passat va arrasar la província de València. La seua principal preocupació actual és la situació dels petits comerços afectats, ja que, fins que no reben les indemnitzacions, “no prendran la decisió si continuar o no continuar” avant amb els negocis.
En la trobada mantinguda, s’ha acordat consolidar tres grups de treball per a canalitzar, “de manera coordinada amb la patronal”, les ajudes posades en marxa pel Govern per a les empreses, les pimes, el comerç i els autònoms. En aquest sentit, ha puntualitzat Bernabé, el primer grup abordarà la problemàtica dels polígons industrials i les empreses; el segon, estaria destinat “a l’economia urbana, de comerços, pimes i autònoms”; i el tercer està més relacionat amb les qüestions que tenen a veure amb l’ocupació. En aquests moments, el Govern d’Espanya està protegint, a través de pagaments dels ERTO, 24.333 persones, que podrien arribar fins a 31.000 persones pel nombre de sol·licituds d’empreses valencianes que han demanat acollir-se a aquest mecanisme.
Ajudes sense interessos per a les empreses i pimes
Bernabé ha subratllat que el Govern d’Espanya ha mobilitzat 1.800 milions d’euros en finançament per a les empreses, unes ajudes “que no tenen interessos, i que ajudaran al fet que tinguen, d’una banda, tant autònoms com pimes com grans indústries, circulant per a poder començar, per a poder treballar i també per a poder invertir”.
Pel que fa als pagaments, segons ha avançat Bernabé “ja s’ha pagat a pimes i autònoms ajudes directes per damunt del 76% de les persones que han demanat la sol·licitud”. A més, el Govern d’Espanya, a través del Consorci d’Assegurances, “està pagant ja prop del 30% de les sol·licituds que s’han demanat d’indemnització a conseqüència de la DANA”. Per tant, s’ha abonat ja a través del Consorci un total de 741 milions d’euros. “En aquests últims set dies, només en una setmana, s’ha multiplicat per dos el ritme de pagament”, ha subratllat.
Reunió entre administracions
Navarro ha instat a celebrar una reunió a tres bandes amb el comissionat del Govern i el vicepresident segon i conseller per a la Recuperació, Francisco José Gan Pampols. “És fonamental començar a treballar en aquesta reconstrucció”, ha recalcat.
Pel que fa a la situació de les empreses afectades, qüestionat per si té por que tanquen més negocis, ha explicat que el que més preocupa la CEV és el petit comerç, que, “mentre no reba la part del Consorci d’Assegurances, no prendrà la decisió si continuarà o no continuarà”. “La gent el que vol és tindre futur, no vol viure de l’Estat, i jo crec que aquesta és una reflexió important”, ha afegit.
El president de la patronal ha instat més agilitat i cooperació entre les administracions: “No es tracta una pugna entre qui arriba primer a aportar l’ajuda, sinó que els perjudicats, siguen particulars o siguen empreses menudes o mitjanes, reben les ajudes que els corresponen”.
Els polígons insisteixen en la situació límit
Els polígons empresarials de la comarca valenciana de l’Horta Sud han reclamat “solucions immediates”, ja que, dos mesos després de la DANA del 29 d’octubre passat, la situació “continua sent crítica”, per tal com aquestes zones “romanen en un estat d’abandó inadmissible, obstaculitzant la recuperació econòmica i social de la regió”. D’aquesta manera han tornat a desmentir el president del Govern valencià, Carlos Mazón, que va afirmar que estaven recuperats al 100%.
Més de 27.663 empreses conformen el teixit empresarial de l’Horta Sud, que proporciona ocupació directa a més de 40.000 persones i sustenta milers d’ocupacions indirectes en sectors relacionats, segons ha indicat l’Institut Empresarial de l’Horta Sud en un comunicat.
L’entitat ha assenyalat que, “malgrat els esforços inicials per part de les administracions locals i autonòmiques”, no es pot permetre que es consideren finalitzades les tasques de neteja i rehabilitació en les àrees industrials, perquè “la situació continua sent crítica”.
Sobre això, ha alertat que l’impacte prolongat d’aquesta situació “no sols posa en risc la viabilitat de les empreses locals, sinó també l’estabilitat econòmica i social de la regió”, ja que ha indicat que, des del 29 d’octubre de 2024, s’han registrat “més de 1.800 ERTO en empreses afectades per la DANA que deixen milers de treballadors en una situació d’incertesa”.
Així mateix, ha afegit que les previsions actuals indiquen que “entre el 15% i el 20% de les empreses podrien tancar de manera definitiva, cosa que representaria un increment dramàtic de la desocupació i un greu augment de la pobresa social a la comarca”.