El Govern valencià del PP, llavors amb Vox, va eliminar dels impostos sobre patrimoni, successions i donacions en una de les seues primeres mesures després de les eleccions autonòmiques passades. Aquesta acció, que va beneficiar principalment les rendes més altes, implica una reducció d’ingressos parar les arques públiques d’uns 550 milions d’euros anuals.
Aquesta reducció en la recaptació va quedar plasmada en nombroses retallades en els pressupostos del 2024, els primers de la legislatura dels partits de dreta i d’extrema dreta. Segons les dades recaptades per elDiario.es, una de les partides que es van veure afectades van ser les inversions en “infraestructures, canalitzacions, rambles i barrancs” corresponents a la Direcció General de l’Aigua.
Mentre el Govern del Botànic va dedicar en aquest apartat una quantitat de 37,9 milions d’euros en els pressupostos autonòmics del 2023, repartits en diferents anys, per a aquest exercici, tan sols van consignar 19 milions d’euros, un 49% menys.
En concret, del total de la quantitat prevista per l’executiu liderat per Ximo Puig es van consignar per a l’any 2023 un total de 6,5 milions, mentre que en el cas del Consell de Mazón, el muntant per al 2024 és de 3,6 milions d’euros.
Entre les inversions previstes per a aquest exercici destaquen una “intervenció en el barranc urbà de Benlloc” per valor 519.000 euros; el “col·lector interceptor de l’avinguda d’Espioca de Silla” amb 700.000 euros; “protecció del riu Magre en Real” amb 10.000 euros; “reposició del mur de protecció del barranc del Bri en el carrer de San Rafael d’Énguera” amb 715.000 euros; un “estudi de solucions per a la defensa contra inundacions de la comarca del Baix Segura” en el marc del pla ‘Vega Renhace’ amb 280.000 euros; l’“estabilització de caixers barranc del Pozalet (CV-410) a Aldaia, Alaquàs, Torrent” amb 420.000 euros; o l’“adequació, consolidació, electrificació i Pla d’Emergències en la presa de Buseo”, amb 200.000 euros.
Així doncs, es tracta d’actuacions en zones que s’han vist afectades per la fatídica DANA del 29 d’octubre passat, com és el cas del barranc del Pozalet o de la presa de Buseo, de competència autonòmica i que va resultar danyada per les pluges torrencials, fins al punt que s’ha aprovat un contracte d’emergència de 4,6 milions d’euros per a reparar-la. També hi ha projectes relacionats amb el pla de reconstrucció del Baix Segura, afectat per una altra DANA catastròfica el 2019.
Retallada en gestió d’emergències
A més de les retallades pressupostàries en obres relacionades amb canalitzacions, rambles i barrancs, els pressupostos del PP i de Vox per a l’exercici actual inclouen descensos dràstics en tot allò relacionat amb la gestió de les emergències. Així doncs, l’empresa pública Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (Sgise) en què s’integren els bombers forestals baixa de 70,1 milions el 2023 a 57,4 milions el 2024, una reducció del 18%. A més, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) baixa de 97,7 a 94,8 milions d’euros.
A tot això s’uneix que l’executiu autonòmic de Mazón va tardar a penes quatre mesos a fer desaparéixer la Unitat Valenciana d’Emergències (VE), un organisme heretat del Govern anterior del Pacte del Botànic i encarregat de garantir la intervenció ràpida en qualsevol lloc del territori en cas d’emergències d’origen meteorològic o sísmic, extinció d’incendis forestals i sismes submarins.
El Consell també ha confirmat que eliminarà de l’Agència Valenciana del Canvi Climàtic. Impulsada pel Govern del Botànic amb Mireia Mollà (Compromís) com a consellera d’Emergència Climàtica, té com a objectiu actuar com a eina per a coordinar i executar els plans per a revertir el canvi climàtic i lluitar en favor de la descarbonització en les institucions públiques, l’empresariat i el conjunt de la societat.