La Generalitat Valenciana aplicarà bonificacions d’un 50% en les taxes portuàries a tots els operadors dels ports concessionaris: confraries de pescadors, clubs nàutics, marines, varadors, hostalers i drassanes dels ports de la Generalitat durant el temps que ha durat l’estat d’alarma i els quatre mesos següents a partir de la data del final d’aquest. El decret llei que regula aquestes mesures s’ha publicat dimarts en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i pretén ajudar les empreses i els autònoms que operen en els ports dependents de l’Administració autonòmica, tots els importants del litoral valencià excepte els de València, Sagunt, Gandia, Castelló i Alacant.
El conseller de Política Territorial, Arcadi España, pretén afavorir l’activitat dels ports autonòmics de la Comunitat Valenciana, que s’ha vist pràcticament paralitzada durant l’estat d’alarma, motiu pel qual “necessiten el suport de la Generalitat per a pal·liar l’inevitable mal causat i facilitar la recuperació de les activitats econòmiques, industrials, logístiques, esportives, pesqueres, turístiques, científiques, culturals i socials tan ràpidament com siga possible”. En aquest sentit, les confraries de pescadors de Vinaròs o Santa Pola o l’empresa Baleària, que manté la ruta des de Dénia a les Balears (també València), però ha tancat la que tenia des de Gandia, veuran reduïdes a la meitat les taxes que pagaven a l’Administració autonòmica.
Es tracta d’un decret llei, a proposta de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, que estableix una bonificació d’un 50% del pagament de les taxes per ús i ocupació d’espais en els ports de la Generalitat que afectarà el transport de passatge en règim de cabotatge, interior o trànsit de badia; activitats nàutiques, xàrters, excursions, lloguer i escoles; hostaleria i locals de restauració, entre altres. A més, s’establirà l’exempció temporal d’abonament de la tarifa ‘G-2 Vaixells’ i ‘G-3 Passatgers i mercaderies’.
Queda el dubte de si la Conselleria de Política Territorial també aplicarà aquesta bonificació de taxes a empreses que operen en el port de Benidorm, com la propietària del restaurant de l’illa del municipi de la Marina Baixa, que malgrat les sancions, continua operant la ruta entre la ciutat i el petit arxipèlag.
La norma també inclou una moratòria en les liquidacions en totes les taxes que es generen per ús i ocupació d’espais portuaris i serveis prestats, de manera que les liquidacions afectades en el període 2020-2021 es postergaran pel que fa a l’emissió i el cobrament i que en cap s’estendrà més enllà del 31 de desembre de 2021.