Guerra a la ‘picardia’ en la vacunació: la sanitat valenciana demana a tots els departaments dades de les persones vacunades que no són de risc

El degoteig de casos que han eixit a la llum pública de polítics que s’han aplicat la vacuna del coronavirus saltant-se l’ordre establit en els protocols aprovats pel Ministeri de Sanitat han encés les alarmes en la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Fins ara ja són sis els responsables públics que s’ha confirmat que s’han ‘colat’, en concret, els alcaldes socialistes de Rafelbunyol, Fran López, del Verger, Ximo Coll, i dels Poblets, Carolina Vives, a més de l’alcalde del PP de la Nucia, Bernabé Cano, l’edil popular d’Oriola, José Galiano, i Juan Bautista Roselló, diputat provincial d’Alacant també del PP encarregat del centre de salut mental de la corporació.

En el cas de Cano i de Galiano, a més, es dona la circumstància que van accedir sense permís i infringint la normativa a les residències dels seus municipis en què s’administrava la vacuna, motiu pel qual ha obert una investigació la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que suposarà una sanció per als centres de fins a 30.000 euros.

Davant aquesta situació, des de Sanitat indiquen que el Departament de Salut Pública elaborarà un informe per a aclarir els fets. La secretària autonòmica, Isaura Navarro, explica que ha sol·licitat a tots els departaments de salut informació detallada de quantes persones que no pertanyen a grups de risc inclosos en la fase 1 s’han vacunat, així com els motius d’aquestes situacions.

Navarro prefereix no entrar de moment en possibles mesures disciplinàries al personal sanitari que no haja seguit el procés. “La primera cosa és recaptar tota la informació”, afirma.

En la majoria dels casos, els polítics vacunats argumenten que es van vacunar perquè els van avisar del centre de salut perquè hi havia vials sobrants.

No obstant això, fonts de Sanitat insisteixen que no sobren dosis en cap cas, ja que, si algú del primer grup (persones majors de residències, de fora de residències i personal sanitari i sociosanitari en contacte directe amb afectats) es nega a posar-se la vacuna, l’han d’oferir a altres persones del mateix grup i, si no és possible, el protocol estableix que s’ha de passar al grup 2, és a dir, personal sanitari que no està en primera línia de risc.

Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat fetes públics dilluns, la Comunitat Valenciana ha rebut 94.350 vacunes de Pfizer i Moderna, de les quals n’ha administrat 93.695, és a dir, el 99,3%, i és, per tant, la que té l’índex més alt de tot Espanya.