Els serveis de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de Castelló incorporaran un programa pilot importat d’Islàndia per a atendre menors víctimes d’abusos sexuals. El projecte Barnahus, que la vicepresidenta visita aquesta setmana, tracta d’integrar tots els aspectes relacionats amb l’assistència a menors en un únic servei per a evitar una revictimització i reduir l’impacte que els processos de denúncia tenen en les víctimes.
La vicepresidenta del Consell i titular d’Igualtat, Aitana Mas, destaca que és un model “afermat i testat” en diferents països d’Europa, que fa “més fàcil i còmode a les persones supervivents d’abusos la seua denúncia”. Mas ha visitat algunes instal·lacions amb representants de Save The Chlidren i Bragi Guðbrandsson, creador del model Barnahus i representant del Comité dels Drets de l’Infant de l’ONU, en què ha considerat que la implantació del programa pilot “permetrà aflorar més casos de violència contra xiquetes, xiquets i adolescents”.
El model islandés busca un entorn menys hostil per als menors, allunyant els espais de comissaries i hospitals i acostant les dependències a un model d’hàbitat. L’atenció als menors comprén des de la detecció de la violència fins a la recuperació de la víctima, un model integral d’abordatge de la violència.
El model Barnahus, ha assenyalat, “és una necessitat si volem que la Comunitat Valenciana seguisca la línia de la major part dels països europeus i faça un pas avant cap a la protecció de la infància més vulnerable”. El Consell convocarà una reunió al final de gener amb els agents implicats per abordar la idea i començar a treballar-la des de Castelló.
Pel que fa al cost de la implantació, la vicepresidenta ha assegurat que “no suposarà una gran inversió de recursos, sinó la redistribució d’aquests, ja que el personal professional ja existeix, però, de moment, treballa de manera separada. Amb el nou model, formarien part dels equips de les cases Barnahus i passarien a treballar conjuntament i de manera coordinada”.
Quasi 500 atencions en un any
A la Comunitat Valenciana l’atenció infantil es du a terme a través del Servei d’Atenció a Abusos a Xiquets, Xiquetes i Adolescents (Saaxxa), un cos que té en compte el diagnòstic, la valoració, l’assistència psicològica, l’assessorament jurídic i la intervenció sociofamiliar. Durant l’any passat, aquest servei va fer 475 atencions: 77 de la província de Castelló, 142 d’Alacant i 256 de la província de València.
L’atenció es presta a xiquets, xiquetes i adolescents que hagen patit abusos i agressions sexuals, tracta i/o explotació sexual i que estiguen a la Comunitat Valenciana, a més de les seues famílies. També s’atén les seues famílies, i és extensible als menors perpetradors d’abusos que siguen inimputables –aquells de menys de 14 anys–. Aquesta atenció professional especialitzada té com a objectiu reparar el mal causat per l’abús o l’agressió sexual, alhora que dotar d’eines la persona menor d’edat i el seu entorn convivencial i impedir la victimització secundària.