Un informe enviat a la jutgessa denuncia que el Cecopi es va muntar tard i el post de comandament avançat, un dia després de la DANA

Un informe remés per la CGT al Jutjat d’Instrucció número 3 de Catarroja, que investiga la gestió de la DANA del 29 d’octubre passat a València, apunta greus fallades de descoordinació entre els organismes d’emergències i les administracions a la Comunitat Valenciana.
La Federació Estatal de Treballadors de les Administracions Públiques (Fetap-CGT) ha presentat davant la jutgessa que investiga la tragèdia un nou informe tècnic en què documenta l’“incompliment sistemàtic” del Pla Especial davant el Risc d’Inundacions de la Comunitat Valenciana durant l’episodi meteorològic.
La federació sindical apunta a fallades crítiques en la gestió. Segons l’anàlisi comparativa entre el Pla i l’informe oficial del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), apunten que només 2 dels 58 municipis amb risc alt d’inundació van activar els seus centres de coordinació operativa municipals (Cecopal), els òrgans locals de coordinació. La ciutat de València el va activar al matí i va mantindre diverses reunions al llarg de la jornada per a vigilar l’episodi de pluges.
L’informe assenyala que el centre de coordinació d’emergències no es va constituir com a Cecopi, “cosa que va impedir una gestió estructurada des del centre autonòmic”. La consellera Salomé Pradas el va convocar a les 15 perquè es reunira a les 17, amb municipis com Utiel i Xiva ja desbordats.
Així mateix, afigen que l’únic post de comandament avançat (PMA) “es va activar amb retard i fora de l’àrea afectada, el dia posterior a l’esdeveniment principal”. “Aquesta falta d’actuació va tindre un impacte directe en la capacitat de resposta”, denuncia la Federació en un comunicat.
Segons relaten, va obstaculitzar la recepció i la coordinació de sol·licituds d’auxili des d’ajuntaments i ciutadania. Tampoc es van activar rondes de seguiment ni es va compartir informació crítica sobre l’evolució de l’emergència, prossegueix el text, que remarca que es va alentir la mobilització de recursos d’emergència, com ara bombers o brigades forestals.
Peticions formulades al jutjat
Fetap-CGT ha sol·licitat que es requerisca informació al Centre de Coordinació d’Emergències per a esclarir si es van complir els protocols de rondes informatives amb serveis bàsics i municipis, si es van establir els procediments de coordinació del Cecopi d’acord amb el que es preveu en el Pla, i denuncia: “Estem davant una falta d’aplicació real d’un pla dissenyat per a protegir vides. No és una qüestió només tècnica o política: és un incompliment amb conseqüències humanes irreversibles”.
0