La Junta Superior de Contractació Administrativa conclou que els tres contractes vinculats a la gestió del cicle integral de l’aigua de l’Ajuntament d’Oriola amb Hidraqua estarien extingits i han de traure’s a concurs. Entén aquest organisme consultiu que les pròrrogues que es van fer dels serveis d’aigua potable, el sanejament i el servei d’evacuació d’aigües residuals que es prolongaven fins al 2038 no s’ajusten a dret.
Aquest informe, que recomana a l’Ajuntament d’Oriola, governat per PP i Ciutadans, que complisca la seua recomanació, va ser sol·licitat pel Jutjat d’Instrucció número 3 d’Oriola arran de la denúncia que Cambiemos Orihuela va interposar contra la pròrroga del contracte de l’aigua. En aquests moments, hi ha una investigació oberta per aquest jutjat sobre els diferents processos administratius que van permetre ampliar els terminis de rescissió del primer contracte signat entre el municipi i l’empresa el 1987.
Els tres contractes es van adjudicar de manera separada, però es van fer coincidir en temps en diferents pròrrogues, segons la Junta Superior de Contractació Administrativa, “han de considerar-se extingits en la data d’expiració del seu termini inicial, ja que no es consideren conformes a dret les pròrrogues contractuals de tots.
Així doncs, conclou que les pròrrogues que en el seu moment va aprovar l’alcalde José Manuel Medina i posteriorment les validades amb el suport de Ciutadans de Juan Ignacio López Bas, “impliquen en tots dos casos modificacions substancials dels contractes que afecten i inclouen prestacions noves que s’han convingut prescindint dels procediments legals aplicables per a la seua contractació”.
Cambiemos Orihuela: “Fa anys que estem denunciant-ho”
El regidor de Cambiemos Orihuela Javier Gracia ha recordat en una roda de premsa convocada per a explicar l’informe que “fa uns quants anys que estem denunciant aquesta qüestió, avisant el govern i assenyalant irregularitats sobre aquest assumpte i hem rebut una informació rellevant que confirma les nostres sospites”.
Carlos Bernabé, també regidor, ha donat lectura a un comunicat en què han detallat una part del document obtingut en el marc de les investigacions judicials. “L’informe és demolidor”, ha afirmat i revela “greus irregularitats en la gestió de l’aigua en el municipi d’Oriola, en mans d’una empresa privada (que és un entramat multinacional) des del 1988”.
Des de Cambiemos han explicat que el mateix informe assenyala la nul·litat i la il·legalitat de les dues pròrrogues que es van efectuar el 2001 i el 2004 per al contracte. “És a dir, el contracte original es va signar el 1988 per 20 anys (fins al 2008), es va prorrogar el 2001 per 10 anys (fins al 2018) i el 2004 per 20 més (fins al 2038). Cambiemos està des del 2016 denunciant aquestes pròrrogues que consideren ”il·legals“, fins al punt que van elevar una moció al ple el 2017 instant el govern a revisar-les”, expliquen.
“És cridaner que el jutjat acabara demanant el mateix informe que va demanar Cambiemos Orihuela en ple i que van rebutjar PP-Cs, cosa per la qual el govern hauria de donar explicacions i assumir responsabilitats”, defensen.
Tal com revela Cambiemos, això suposa que “en la pràctica, la multinacional Hidraqua fa més de 10 anys que opera a Oriola sense contracte”. Un fet d’enorme gravetat i sobre el qual, insisteixen, ja van avisar a PP-Cs l’any 2017. El mateix informe afirma que “queda clar que els contractes no poden mantindre’s fins a l’11 de novembre de 2038” i, en aqueix sentit, el mateix document insta l’Ajuntament d’Oriola que “s’adopten mesures urgents per a evitar el perjudici” mentre se soluciona la situació.
Això significa, assenyala Cambiemos, “que Oriola està en una situació d’irregularitat i d’interinitat que no pot demorar-se massa temps”. Una situació que atribueixen a les “negligències i irresponsabilitats” acumulades i que, afirmen, “no sols és un problema d’irregularitats, sinó que és perjudicial per a la gent d’Oriola”.
Per això, Cambiemos considera que les conseqüències del dictamen són “greus i suposen un canvi radical a Oriola”. Però també ho plantegen com una oportunitat. En paraules de Carlos Bernabé, “també tenim l’oportunitat d’avançar cap a un model que gestione l’aigua com un bé comú, protegisca la gent d’Oriola i, molt important, protegisca els treballadors de l’empresa, que no tenen culpa de les negligències o les irregularitats comeses per les elits polítiques i econòmiques de torn”.
No afectarà els treballadors
Sobre aquest aspecte, puntualitzen que ni l’informe ni les conseqüències que se’n deriven tenen per què afectar el servei o els treballadors i treballadores de l’empresa.
Bernabé conclou que “el govern de PP-Cs ha d’assumir responsabilitats per no haver atés els advertiments que se’ls va fer des de l’oposició, però, sobretot, ha d’actuar perquè aquesta situació siga, també, una oportunitat perquè Oriola millore i gestione l’aigua al servei de la gent i no pensant en el benefici privat d’una multinacional”.