Molt útils en la planificació del dia a dia, les agendes en paper s’han convertit en un autèntic perill per als presumptes corruptes que les han conservades en poder seu. L’exministre del PP Eduardo Zaplana tenia una agenda amb les seues cites amb comissionistes i testaferros que apareix en el sumari del cas Erial. El comissari jubilat José Manuel Villarejo anotava en les seues agendes les trobades que mantenia en l’àmbit de les clavegueres de l’Estat. I l’empresari José María Febrer, detingut en la segona fase del cas Azud, que investiga una xarxa de presumptes mossegades a càrrecs públics del PP i del PSPV-PSOE durant l’etapa de Rita Barberá, també tenia una agenda que ha servit als investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per a rastrejar pagaments a polítics i reunions.
L’agenda de Febrer recull detalladament des del 1999 les seues trobades amb polítics del PP i del PSPV-PSOE i fins i tot transaccions dineràries per a accelerar tràmits urbanístics o comprar el silenci davant unes actuacions determinades, segons ha avançat la Cadena Ser.
Febrer, administrador únic de la promotora Construcciones Valencia Constitución SL (ja extingida) i amb càrrecs societaris en diverses constructores, s’ha convertit en l’eix de la trama del cas Azud, nascut d’una investigació d’Hisenda al despatx de l’advocat José María Corbín, cunyat de la difunta alcaldessa Rita Barberá. La primera fase de l’operació, desencadenada el 2 d’abril de 2019, va acabar amb la detenció de Corbín i la imputació de la dona i de les tres filles.
En la segona fase s’han dut a terme 46 escorcolls en seus d’empreses, despatxos i domicilis particulars a València, Alacant, Ciudad Real i Madrid. El que va ser la mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau, el sotsdelegat del Govern a València, Rafa Rubio, l’empresari José María Febrer i el presumpte enginyer financer de la trama, Joaquín P. R., han ingressat en presó provisional per ordre de la titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de València que dirigeix, juntament amb la Fiscalia Anticorrupció, la investigació de la xarxa de mossegades. José Luis Vera, lletrat històricament vinculat als socialistes valencians, va pernoctar en un centre hospitalari després del seu arrest.
La magistrada considera que hi ha risc de fugida i de destrucció de proves. De fet, els investigadors rastregen la destinació a l’estranger de part dels fons mitjançant comissions rogatòries. Tots els detinguts es van acollir al dret de no declarar, tret de Vera, que a mitjan testimoniatge el va interrompre, segons Europa Press.
Mónica Montoro, a més de l’exalcaldessa de Xixona (l’Alacantí), la popular Rosa Verdú i l’exregidor Francisco Doménech. La filla de l’exvicealcalde de València, Sofia Grau, també va ser detinguda. L’ex-cap de finances del PSPV-PSOE, José María Catalunya, figura com a investigat en la causa, per un presumpte delicte de suborn, i el seu habitatge a Gilet (el Camp de Morvedre) es va escorcollar. Els agents van intervindre documentació en el domicili del que va ser responsable de finances dels socialistes valencians.
La resta dels detinguts han quedat en llibertat provisional amb la retirada de passaport, la prohibició d’abandonar el territori nacional i l’obligació de comparéixer cada setmana en seu judicial. La causa, sota secret de sumari, suma mig centenar d’imputats i investiga els presumptes delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, tràfic d’influències i associació il·lícita.