La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó (Compromís), ha denunciat que dos agents de la policia nacional han exigit la seua identificació per dirigir-se a ells en valencià a la porta de les Corts Valencianes. Els fets han succeït el 25 d'Abril, data en la qual el parlament autonòmic commemora la derrota en la batalla d'Almansa. Enguany, a més, tots els partits han subscrit un manifest de rebuig contra les inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana.
En aqueix context -una concentració que demanava millor tracte de Madrid organitzada per Compromís davant les Corts Valencianes- s'ha produït la identificació d'Amigó. Segons ha relatat en Facebook, els agents han preguntat pel responsable de l'acte. La vicepresidenta els ha remès a la presidència del parlament, però els agents li han demanat que parlara en castellà. Després de negar-se, han demanat el seu DNI i han pres les seues dades.
“Avui, 25 d'abril, dia de les llibertats del poble valencià, la policia nacional m'ha identificat per parlar en valencià. Ens queda molt per fer, i això m'enfada però em dóna forces per a seguir lluitant”, ha escrit Amigó.
La policia nega la versió d'Amigó
Al desembre de 2016, un regidor de Podem a Gata de Gorgos (Alacant) va denunciar un incident similar amb la Guàrdia Civil. La delegació del Govern a la Comunitat Valenciana no ha volgut comentar l'assumpte, remetent a la Policia Nacional. Segons el seu relat, els agents simplement van identificar al responsable de la concentració per si s'estava produint alguna irregularitat administrativa, un procediment habitual quan hi ha protestes o manifestacions d'aquest estil enfront d'edificis públics. “La Policia mai identifica a ningú per raó de l'idioma que utilitza”.