De les vinyetes del còmic Regreso al edén (Astiberri, 2020) a les vitrines de La Nau de la Universitat de València. L’obra del dibuixant Paco Roca ha saltat a una exposició, comissariada per José María Azkárraga, que mostra els objectes quotidians de la València de postguerra. El premiat dibuixant va traçar en la seua obra la memòria materna de la ciutat a partir d’una fotografia antiga a la platja de Natzaret, probablement feta el 1940 o el 1941. La història familiar, no obstant això, retrata la dura època de l’autarquia i la fam que va imposar la dictadura franquista després de la victòria en la Guerra Civil.
L’exposició recull i inclou diferents àmbits temàtics: els dibuixos de l’artista, acompanyats de premsa, llibres, fotografies, documents, objectes i filmacions d’aquells anys. “El que he fet és intentar que la memòria de ma mare, que està a punt de complir 90 anys, no es perda”, va explicar el dibuixant durant la presentació de l’exposició.
Nou apartats conformen la mostra que repassa a través d’objectes originals la fotografia, la família de l’autor, el poder de l’Església o el paper de la dona durant el franquisme. “Paco Roca mostra en Regreso al edén de manera molt clara i evident algunes característiques del franquisme que donen joc a establir un diàleg entre les vinyetes i la documentació”, diu el comissari de l’exposició, José María Azkárraga.
“Apareix també com penetra el franquisme en la vida quotidiana a través dels objectes que incorporen marques relacionades amb el règim”, explica el comissari, que al·ludeix als productes Patria, les agulles de ganxo Victoria i al tabac amb l’escut de l’àguila. Els artífexs de la mostra han aconseguit fins i tot exposar una vella càmera de caixa, com la que es veu en el còmic, pròpia dels anomenats fotògrafs minuters de l’època.
Els materials provenen de l’arxiu fotogràfic de Luis Vidal i dels fons de Jesús Huguet. També han prestat preciosos objectes i documents de l’època Rafael Solaz, Salvador Dolç i Matías Alonso. Així doncs, apareixen certificats d’alliberament de la presó, periòdics originals i documentació de l’Arquebisbat, entre molts altres materials.
Part d’aquest material ja va ser recol·lectat per a la Guía de la Valencia del primer franquismo, de publicació recent. Azkárraga destaca l’“enorme valor didàctic” de l’obra i de l’exposició. “La capacitat de síntesi que té Paco Roca a l’hora de construir la història i el dibuix de línia clara constitueix una mescla que funciona i va molt bé per a divulgar”, afirma el comissari de l’exposició, oberta fins al pròxim 24 d’abril.