Una neteja a dues velocitats: 8.500 efectius de l’exèrcit el cap de setmana davant l’aturada de les empreses pagades per la Diputació

En els moments de crisis és on la cosa pública adquireix més rellevància. De la mateixa manera que la pandèmia de la Covid-19 va evidenciar la necessitat de tindre un sistema de salut públic fort i potenciar la investigació mèdica, la crisi que deriva de les inundacions provocades per la DANA del 29 d’octubre passat remarca que els serveis d’emergències són, en tota la complexitat, necessaris en la fase de prevenció, de l’emergència mateixa i en la gestió posterior.

Un mes i mig després de la DANA, encara queden centenars de garatges i baixos que necessiten cisternes i altres efectius per a buidar-se de llot i estris acumulats. En la zona afectada s’han arribat a retirar 15.000 tones de residus en un dia, l’equivalent que genera una ciutat com València en un any. Els veïns veuen com els mitjans públics i els privats treballen a dues velocitats. Mentre l’UME manté desplegats 8.500 efectius sobre el terreny sense descans, les empreses contractades per la Diputació de València no tenen personal per a cobrir tots els torns i bona part d’aquestes deixen el diumenge sense cobrir.

La Diputació de València es va encarregar de reforçar les faenes de neteja en els garatges després d’un acord amb els municipis, que són els que tenen competència, en el marc del Cecopi. Per a fer-ho, va contractar empreses com FCC, Facsa, Vilor, Becsa, Romefer, Dragados i Guerola per valor de set milions d’euros. Són 168 operaris i prop de 60 màquines que han retirat fang en una trentena de contenidors dels municipis de l’Horta Sud i Algemesí (la Ribera Alta) des que van començar les faenes el 24 de novembre, segons va apuntar la corporació provincial després d’una reunió amb el vicepresident segon de la Generalitat. Totes treballen fins dissabte al migdia, segons informen des de la corporació provincial, però poques d’aquestes –com FCC i Guerola– cobreixen els set dies de la setmana, perquè no tenen més personal per a omplir tots els torns de treball amb els descansos corresponents.

Les empreses tampoc tenen material per a operar a ple rendiment i aniran ampliant capacitat a mesura que els mitjans públics complisquen la seua comesa. La portaveu del Cecopi, la secretària autonòmica d’Emergències, Irene Rodríguez, va apuntar la setmana passada que s’ha mantingut una reunió amb la Diputació de València i les empreses esmentades amb l’objectiu que “comencen a assumir alguns recursos que puguen alliberar aquest dispositiu per a poder reforçar les seues pròpies tasques; faenes en garatges més complicats i que els poden abordar aquestes empreses més especialitzades”.

L’alt càrrec va esmentar que “avancen a bon ritme les faenes de neteja d’aparcaments subterranis que fan els Bombers Forestals de la Generalitat, els bombers dels consorcis provincials i l’UME; tasques que abasten els aparcaments situats a menys u”, va dir Rodríguez, insistint que, quan acaben aquesta comesa, alliberaran recursos per a les mercantils contractades per als reforços.

La Generalitat manté els seus efectius treballant “amb normalitat” durant els caps de setmana. Aquest últim, per exemple, han treballat 151 policies locals amb els municipis i s’ha coordinat la col·laboració de voluntaris de Protecció Civil per a aquest cap de setmana en les poblacions que ho han sol·licitat. La secretària autonòmica va vaticinar que durant aquesta setmana, “si continua aquest bon ritme, puguem començar a alliberar recursos d’aquests dispositius” per a destinar-los a les empreses contractades per la Diputació de València per a aquestes tasques.

El nombre d’efectius xoca amb els que ha posat a disposició l’Estat, que té cossos especials per a això. Durant el cap de setmana, 8.500 membres de les forces armades continuen en 24 municipis afectats, segons va informar el Govern, treballant en torns de huit i dotze hores, de dia i de nit. “Tenim tot l’operatiu del Govern al servei de l’emergència treballant 24 hores, set dies a la setmana”, va assegurar la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, diumenge. La representant governamental va recalcar que es fan faenes de neteja de garatges i soterranis, aigualeig de carrers, operacions de cerca de les persones desaparegudes, neteja de les zones d’ús públic, neteja d’edificis públics i faenes en els punts d’apilament intermedi.

Bernabé també va destacar que els efectius policials treballen a preu fet: aquest Nadal “cada dia serà dilluns per als efectius que ha enviat el Govern d’Espanya”. Hi ha prop de 10.000 policies i guàrdies civils, i treballadors de protecció civil del Ministeri de l’Interior en operacions relacionades amb els efectes de la DANA. El contrast entre el públic i el privat és més que evident.