Nou de cada deu dels homes que finalitzen l’atenció rebuda pel Programa Context d’intervenció per a maltractadors impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Universitat de València no reincideixen en el maltractament contra les dones, segons la memòria d’activitat d’aquest programa durant l’exercici 2022.
Segons les dades recollides, dels 1.150 homes atesos en aquest programa de reeducació des que es va encetar el 2018, només un 6,1% dels participants han tornat a cometre algun delicte de violència contra les dones un any després d’acabar el tractament.
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha assenyalat que aquests resultats “confirmen la necessitat d’incloure el treball amb els agressors com un mecanisme important dins de les polítiques de prevenció de la violència de gènere”.
Així doncs, ha recordat que la intervenció amb homes maltractadors “és un dels compromisos adquirits pel Consell en la seua lluita contra la violència contra les dones, que es va plasmar en el I Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista”.
Per això, el 2018 es va iniciar la col·laboració de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives amb l’equip del Programa Context de la Universitat de València, que va permetre impulsar aquesta iniciativa l’objectiu de la qual és previndre la reincidència i protegir les dones víctimes, els fills i filles d’aquestes, així com futures parelles d’aquests homes.
La vicepresidenta ha recordat que el Programa Context va ser premiat el 2021 per la Fundació “la Caixa” als millors projectes d’Innovació Social, un reconeixement, ha assenyalat, que “ens anima a continuar treballant en aquesta línia, renovant el compromís amb la lluita contra la violència de gènere a través d’alternatives de conducta positives dirigides a la protecció de la víctima, la prevenció de la violència i la construcció de relacions de parella saludables”.
Balanç el 2022
Durant l’exercici passat, un total de 252 homes van ser atesos per les professionals del Programa Context. D’aquests, 152 són homes penats que van participar en les activitats d’intervenció grupal a través d’algun dels 13 grups de tractament. A més d’aquests, 40 són participants voluntaris que també van assistir de manera grupal, individual o través del grup de suport, durant aquest mateix període.
D’altra banda, en fase de seguiment l’any 2022 hi havia 60 participants que havien acabat la intervenció durant anys anteriors. Es tracta dels homes que no assistien a sessions grupals de manera regular, perquè havien finalitzat el programa, però amb qui les psicòlogues mantenien un contacte trimestral.
Pel que fa al perfil dels participants en aquest programa d’intervenció impulsat per la Conselleria d’Igualtat i la Universitat de València, la major part són homes amb una mitjana de 40 anys, la gran majoria dels quals (un 69,2%) són nascuts a Espanya. Així mateix, prop del 64% dels homes atesos tenien faena, mentre que el 36% estaven en situació de desocupació.
D’altra banda, la major part dels participants, el 53,3%, tenien estudis primaris o no tenien estudis, i el 75% no tenien parella en el moment d’iniciar la intervenció.
Programa d’intervenció
El programa d’intervenció i prevenció de la violència de gènere, del qual s’encarrega l’equip del programa Context del Departament de Psicologia Social de la Universitat de València, s’estructura en tres fases diferenciades.
En la primera fase d’avaluació i motivació es duen a terme entrevistes individuals i grupals per conéixer en profunditat els agressors i verificar el compliment dels requisits per a accedir al programa i la seua motivació per a la participació en els grups d’intervenció.
En una segona fase, en la d’intervenció, els professionals formats expressament en violència de gènere treballen els factors de risc en els participants, així com els factors protectors. Aquests professionals són els encarregats dels informes de les altes i la finalització de la intervenció.
Finalment, en la fase de seguiment s’ofereix ajuda i consell addicional als participants que han finalitzat la fase d’intervenció, es fan avaluacions per a valorar l’efectivitat del programa, i es fa un seguiment voluntari de manera periòdica via telefònica i presencial.
La intervenció, que té una duració d’un any, compta també amb un pla motivacional individualitzat a desenvolupar amb cadascun dels participants, amb l’objectiu de generar més adherència a la intervenció i la motivació per al canvi. Cada grup d’intervenció estarà compost per 10-12 participants i tindrà una freqüència de 2 hores setmanals.
El conveni entre la Conselleria i la Universitat preveu també accions dirigides tant a la població general com als diferents professionals i agents socials, per a visibilitzar i conscienciar de la necessitat d’intervindre amb agressors amb una finalitat preventiva i reeducadora.