La portada de mañana
Acceder
El Gobierno se compromete a suprimir el delito contra los sentimientos religiosos
Sancionado a un profesor de la policía por negar el Holocausto
Opinión - Condenados a no salir en la estampita. Por Darío Adanti

Obrint Pas i Viasona, primers premiats dels Ovidi

Amb un to reivindicatiu, però alhora emotiu s'han anunciat aquest dimecres els nominats de la desena edició dels premis Ovidi de música en valencià. Fa deu anys d'aquella ocupació al Palau de la Música on el col·lectiu de músics en valencià va clamar contra el “menyspreu dels governs del PP d'aleshores” i, a més, fa vint anys de la mort del cantant i actor alcoià Ovidi Montllor.

Una reividicació que va derivar en la formació del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM). I en la celebració d'uns guardons, que tot i arriscar-se a què es pogueren celebrar anualment, van ajudar, en part, a reviscolar el panorama musical en llengua pròpia. Ara, per a la desena edició i amb més predisposició per part de les institucions cap als ritmes cantats en valencià, el nou cicle de concerts i la gala d'entrega dels guardons se celebrarà dins del Palau de la Música. “L'esperit d'Ovidi deixa de fer vacances”, ha defensat el responsable de cultura a la Diputació de València, Xavier Rius (Compromís). La Diputació i la Generalitat Valenciana seran els que financen el cicle mentre l'Ajuntament de València cedeix les instal·lacions del recinte cultural.

El COM ha anunciat els dos premis que atorga directament l'associació, que són els de suport a la música en llengua autòctona i el concedit a la trajectòria musical. El primer ha recaigut en mans del portal web especialitzat en música en valencià Viasona. I el segon ha sigut per a un dels referents d'aquesta música, Obrint Pas. “Han sigut un grup que ha aconseguit atraure públic jove. Però, al seu torn, també han connectat amb la gent que portava anys en aquest món. Van aconseguir unir ambdós públics”, ha destacat Manolo Miralles, president del COM i membre dels ja retirat i mític grup Al Tall.

Amb 134 obres concursant, el jurat conformat per Xavier Aliaga, Vicent Xavier Contrí, Josep Vicent Frechina, Carla González, Eduard Guillot, Juan Manuel Játiva i Quim Vilarnau ha nominat quatre grups per a les nou categories que hi ha en la part musical. A millor disc de cançó d'autor, han estat nominats Abraham Rivas per 'L'Art de Glauc', Batà per 'Intermareal', Clara Andrés per 'Entre línies' i Ivan Brull per 'Canvi d'àngels'. A la secció de millor disc de folk, s'ha seleccionat Carles Dénia per 'L'home insomne', El Diluvi per 'Motius', Mara Aranda per 'Mare Vostrum' i Pep Gimeno Botifarra i Pau Cháfer per 'A un home que ve de poble, ningú fa abaixar la cara“.

Per ser el millor disc de hip-hop i electrònica lluiten Aspencat amb 'Tot és ara', Atupa amb 'Expansion pack', Zoo amb 'Tempestes vénen del sud' i Arrap amb 'Despertaferro'. Com a aspirants a millor disc de pop han estat escollits Júlia per 'Nuvoslàstic', Mi sostingut per 'La constel·lació psoriasi', Gener per 'El temps de llop' i Òscar Briz per 'Entre llums i ombres'. La Gossa Sorda amb 'Polseguera', Smoking Souls amb 'Nómades', Mox amb 'Tuactes i rebomboris' i Tardor amb 'Una ciutat invisible' opten al premi al millor disc de rock.

En la categoria de millor maqueta lluiten 'Esir' de Malgrat Tot, 'L'home Brut' d'EP, 'Geografies' de Primer Condicional i 'Mosin Nagant' de Gulag Shore. Com a millor arranjament i producció han sigut seleccionats els discs ja esmentats d'Aspencat, Zoo i Smoking Souls junt amb 'Pentàpolis' de Cavallo i Hugo Mas. En la secció de millor cançó han estat nominants 'Bolero de l'home insomne' de Carles Dénia; 'Contrallum' de Gener; 'Si el poguera partir (Cançó de Batre) de Mox amb la col·laboració de Pep Botifarra. i 'Estiu' de Zoo.

Com a nominats a la millor lletra repeteixen les cançons citades de Zoo i Gener. Complementen els seleccionats en aquesta categoria 'Dies sense llum' d'Abraham Rivas i 'Amada Adama' de Cavallo i Hugo Mas.