La crisi territorial de Podem s'estén amb la destitució de la número dos a València

Si el març Pablo Iglesias va fulminar com a secretari d’Organització estatal de Podem Sergio Pascual per substituir-lo per Pablo Echenique per raons d’urgència electoral, ara el líder valencià de la formació, Antonio Montiel, ha fet el mateix amb la seua secretària d’Organització, la diputada autonòmica Sandra Mínguez, per tot el contrari, per a passar del “mode electoral” al “mode polític”.

I a més, tal com explica el mateix Montiel a eldiario.es, la destitució ha resultat especialment traumàtica per un “error” del qual demana disculpes, atés que li va enviar el divendres mitjançant un missatge de Telegram les raons per a rellevar-la sense arribar a parlar amb ella abans del Consell Ciutadà autonòmic en què es va acabar fent públic.

La mateixa Mínguez, una de les dirigents fundacionals de Podem al País Valencià, juntament amb Àngela Ballester (són les dues representants valencianes en el Consell Ciutadà estatal), va explicar la seua perplexitat: “Me n’he assabentat a través d’un missatge de Telegram just tres minuts després que començara el Consell Ciutadà”.

“Sense adonar-me’n”, afirma Montiel, “li vaig enviar un informe amb les raons d’una decisió que ja tenia temps al cap, sense haver arribat a parlar amb ella”. El dirigent de Podem el qualifica d’“error imperdonable” que ha causat una “imatge que no volia”. “Havia optat per no plantejar l’assumpte en el Consell Ciutadà perquè no ho havia parlat, però Sandra el va reenviar quan el va rebre i va ser ella la que va acabar fent públic el tema i tot es va precipitar”.

Mínguez, una de les dirigents procedents del moviment del 15M, encara va acudir aquest dissabte a una reunió de responsables d’organització de Podem a Saragossa amb Echenique, amb qui Montiel assegura que ha estat en contacte. “No hi ha cap ruptura”, afig, per a explicar que a final de mes presentarà al Consell Ciutadà autonòmic la proposta de nou responsable d’Organització i el seu programa de treball.

“Les raons d’aquesta decisió tenen a veure amb el canvi de cicle”, comenta Montiel. “Estem passant a un temps més pausat. Hem fet funcionar la maquinària electoral sense pulmó, sense finançament de bancs i sense assessors. La nostra gent ha patit molt. I ha arribat el moment de deixar una organització tan fèrria i escoltar més, baixar més al territori i atendre més la gent. Un canvi d’estil i de persones vindria molt bé”.

Montiel assegura que durant aquest període marcat per convocatòries electorals “la faena d’Organització ha estat una tasca titànica. Ara s’obri un temps nou i és bo incorporar persones noves”. El dirigent valencià insisteix que “s’ha acabat un cicle i comença un nou temps polític en què cal donar joc als cercles territorials i sectorials” per a enfortir l’estructura d’un partit de base “molt participativa”.

Fonts de la direcció de Podem consultades per eldiario.es coincideixen en aqueix diagnòstic. I afigen que Montiel ja feia temps que volia rellevar Mínguez per a “repensar l’organització”. Afigen també que la crisi oberta no té res a veure amb la intenció reiterada pel secretari general aquests últims dies d’incorporar Podem al Govern valencià que encapçalen el socialista Ximo Puig i la líder de Compromís Mónica Oltra, en la que podria ser la primera entrada de la formació morada en un executiu autonòmic.

El mateix Montiel, que el dimecres passat va arribar a declarar que el seu partit “se sent preparat” per a entrar en el govern, ho corrobora així: “No és una qüestió prioritària”. En primer lloc, mentre es resol qui assumeix la responsabilitat de portar la secretaria d’Organització en “un temps més lent, en què siguen més importants els debats interns i es reforcen les estructures”, Podem plantejarà als altres dos socis del Pacte del Botànic sobre el qual se sosté l’actual Consell de la Generalitat, el PSPV-PSOE i Compromís, un document de “refundació de l’acord”. Després vindrà el debat parlamentari i la negociació dels pressupostos del 2017, en què Podem vol influir. I l’Assemblea Ciutadana que el partit prepara a escala estatal per al final de l’any o el començament del pròxim.

“Haurem de fer un debat polític intern i una consulta a la nostra gent”, apunta Montiel sobre la decisió de demanar formalment l’entrada en el Govern valencià. Això dilueix bastant les expectatives creades aquestes últimes setmanes sobre la imminència de la maniobra.