Algunes llacunes històriques en el discurs de l'alcalde
De qui va parlar l'alcalde de Calp?
José Calvo Sotelo (Tuy, 1893, Madrid 1936) va ser ministre d'Hisenda durant la dictadura de Primo de Rivera. Al principi de la II República es va exiliar per a evitar ser jutjat però encara així va resultar triat diputat durant totes les legislatures i va tornar al país després d'una amnistia en 1934. Va liderar Renovaciób Española, força que advocava per la instauració d'una monarquia de tall autoritari.
En el tibant període esdevingut entre febrer i juliol de 1936, Calvo Sotelo va protagonitzar una sèrie de acalorats debats en les Cortes en els quals va reclamar la intervenció de l'Exèrcit per a reinstaurar l'ordre públic sota el govern del Frente Popular, la qual cosa li va convertir en una figura tan popular com controvertida.
El 12 de juliol de 1936, pistolers falangistes assassinaren a José Castillo, tinent de la Guardia de Asalto i militant socialista. Aquella nit, policies companys de Castillo i membres de les milícies socialistes es van concentrar per a clamar venjança per est i altres assassinats comesos per dretans. I van exigir al ministre de Governació, Juan Moles, la detenció dels líders falangistes.
Ara bé, a diferència del que va sostenir en l'últim ple l'alcalde de Calp, Juan Moles no pertanyia al PSOE sinó a la Unión Federal Nacionalista Republicana. A més, Moles va acceptar que es realitzaren aqueixes detencions però sempre que aqueixes persones foren lliurades a la “autoritat competent”.
El 13 de juliol, policies i milicians van intentar detenir sense èxit a diversos líders de la dreta que es trobaven absents de Madrid, fins que van arribar al domicili de Calvo Sotelo. Ho van traure de casa seua, el van introduir en una camioneta i allí un dels milicians el va assassinar de quatre tirs.
Segons prestigiosos historiadors, destacats líders del PSOE de l'època com el diputat socialista Juan Simeón Vidarte, l'editor del diari El Socialista, Julián Zugazagoitia, o el propi Indalecio Prieto, es van mostrar horroritzats davant aquell crim i el van condemnar. També es van adonar que l'assassinat anava a desencadenar el colp militar que portava temps preparant-se contra la República.
Efectivament, aquell succés va tenir un profund impacte entre la classe mitjana espanyola i va ser el que va provocar que Franco s'unira al colp que es desencadenaria el 18 de juliol. Durant la dictadura franquista, Calvo Sotelo va ser honrat com Protomártir de la Cruzada.