La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Comença el compte enrere per a la nova RTVV amb l’abstenció del PP

La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació comença a traure cap. El ple de les Corts ha admés a tràmit la proposició de llei que donarà forma a la nova radiotelevisió pública amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris i l’abstenció del Partit Popular.

L’admissió de la llei implica situar-se un pas més prop de la nova RTVV, promesa electoral dels partits que sostenen el Consell. PSPV, Compromís i Podem s’han mostrat molt optimistes durant el debat parlamentari amb la possibilitat que la llei estiga aprovada abans de l’agost. Alguns sectors, especialment de Podem, apunten que es podria tancar en un ple extraordinari entre el 20 i el 22 de juliol.

Després de sis mesos de faena de tots els grups parlamentaris en la comissió, finalment hui s’ha donat el vist i plau a l’admissió de la llei. Ara, en menys de dos mesos, el ple haurà de debatre les esmenes que hi puguen presentar els grups polítics. Des de Compromís ja han avançat que hi presentaran unes quantes esmenes per a reduir el pes parlamentari en la presa de decisions i buscar “una radiotelevisió més independent del poder”. Aquest concepte, independència del poder, sumat al de televisió al servei de la ciutadania, és el que comparteixen els tres grups parlamentaris que han presentat la proposició de llei: PSPV, Podem i Compromís.

El Partit Popular, d’altra banda, ha optat per abstenir-se en aquesta votació. El portaveu adjunt, Jorge Bellver, ha acusat Compromís i Podem en l’hemicicle d’haver enganyat els extreballadors durant la campanya electoral. “Van dir que pagarien als extreballadors i evitarien la liquidació de l’ens”, ha retret Bellver. Els populars manifesten la intenció de col·laborar amb la creació de l’ens nou, però exigeixen una sèrie d’informes econòmics i jurídics que avalen la viabilitat de la corporació.

Ciutadans ha reconegut que la radiotelevisió pública no era una prioritat per a ells, però sí que és “molt important”. Toni Subiela, encarregat de defensar la posició de la formació taronja, ha destacat que ressuscitar l’ocupació en el sector audiovisual els sembla especialment rellevant. No obstant això, des de la formació desconfien dels terminis que plantegen els partits que han presentat la proposició. “A l’octubre, amb sort, en tindrem el Consell rector”, ha ironitzat Subiela. En C’s consideren que “amb la sentència del Constitucional i l’ERO en l’aire no pot haver-hi més incertesa” I s’estimen més esperar a tenir els mitjans tècnics i el personal adequat. El fet contrari, adverteixen, suposaria “un empastre històric”.