Puerto Mediterráneo Shopping, un megacomplex comercial i d’oci que una empresa britànica vol instal·lar a prop de València, a Paterna, no tindrà un camí fàcil. Compromís ha demanat en les Corts Valencianes fins quatre estudis sobre el projecte (impacte sobre l’ocupació, previsions de trànsit, efectes sobre el canvi climàtic, repercussió sobre la salut de les persones per augment de les emissions de CO2) i una “revisió exhaustiva” de tota la iniciativa.
La petició de Compromís, defensada en les Corts Valencianes pel diputat Juan Ponce, és una esmena a una proposició no de llei del PP que demanava la tramitació urgent del projecte Puerto Mediterráneo, considerat per alguns una rèplica valenciana de projectes gegantins i fallits com l’Eurovegas. Segons els seus promotors, comportaria una inversió de 800 milions d’euros i la creació de més de 5.000 llos de treball. Per als seus detractors, és una operació especulativa sense cap ni peus.
El PP defensa la proposta d’Eurofund Investments. El seu portaveu, Alfredo Castelló, entre apel·lacions a la seguretat jurídica i la llibertat d’empresa, ha al·ludit als “39 informes favorables” al projecte o al vistiplau dels ciutadans de Paterna (el 81% n’estan a favor, segons una enquesta a què va al·ludir) per a demanar al Consell que accelere, complint la llei, els tràmits. “Quan l’operador britànic més gran del sector vol invertir, se li posen traves. Això només passa en la Comunitat Valenciana”, ha dit.
Ponce ha assegurat que la tramitació segueix i que el Consell serà “respectuós amb la seguretat jurídica” i la llei, però ha advertit contra els efectes col·laterals del complex, que afectaria un milió de metres quadrats. Només el centre comercial n’ocuparà 300.000. El portaveu de Compromís ha defensat la necessitat de preveure els efectes sobre el trànsit, el medi ambient o el territori. “Cal garantir el compliment de l’Acord del Botànic” per un “model comercial equilibrat que done suport al comerç de proximitat”, diu l’esmena de Compromís.
Aquesta no s’ha votat –la proposició del PP s’ha rebutjat amb els vots en contra dels partits del Consell (PSOE i Compromís) i el seu suport parlamentari, Podem– però el desenvolupament de Puerto Mediterráneo no serà fàcil. La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, i el conseller d’Economia, Rafa Climent, ambdós de Compromís, s’han manifestat en contra. El PSOE –també el parlament valencià– es remet al compliment de la llei mentre la tramitació segueix el seu lent camí.
Encara que la iniciativa es gestiona per la via d’una actuació territorial estratègica (ATE), una figura jurídica impulsada pel PP per a accelerar i facilitar inversions potents, encara falten informes per completar. I una part del Consell, diversos grups polítics de l’Ajuntament de Paterna i alguns municipis pròxims (Sant Antoni de Benaixeve o Burjassot, per exemple) no veuen el complex amb bons ulls. A priori, Puerto Mediterráneo Shopping haurà de complir més que escrupolosament la llei per a ser una realitat.