Fabra va deixar a Puig un deute de més de 400 milions amb Hisenda

elDiariocv

València —

El Govern d’Alberto Fabra va endossar al nou Consell un deute amb l’Agència Tributària que supera els 400 milions d’euros, derivat de l’impagament a l’AEAT de les retencions en concepte d’IRPF practicades en les nòmines dels funcionaris, amb què l’anterior executiu valencià va anar finançant-se. Així ho ha desvelat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, que ha recordat que, tal com es desprén del Compte General del 2014, el 31 de desembre passat el Consell de Fabra mantenia impagats amb l’AEAT 951 milions, que se sumaven a 167 més de les quotes socials de la Seguretat Social. En total, més de 1.100 milions pendents d’abonament a l’AEAT.

Aquesta situació es va mantenir en el primer semestre de l’exercici, de manera que quan el nou Consell eixit de les urnes del 24M va agafar les regnes de la Generalitat, va trobar que havia de fer front a un deute de més de 400 milions. El problema naix el 2012, quan la Generalitat està a punt d’incórrer en “default” i l’executiu de Fabra opta, de manera sistemàtica, per quedar-se els diners de les retencions per l’IRPF de les nòmines dels funcionaris i no pagar a l’AEAT, alhora que se sol·licita un ajornament per a tornar aquestes quantitats.

El panorama continua igual el 2013 i a l’abril el llavors conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, negocia un ajornament amb el Ministeri d’Hisenda. Finalment li presenten un esborrany de pla de pagaments, de manera que s’acorda que cada mes el Ministeri es quede una mensualitat de les endarrerides, més 7,2 milions, per anar reduint el deute, alhora que s’ajornen les mensualitats corresponents al 2013. A l’abril del 2013, quan es presenta aquest esborrany de pla de pagaments, el deute del Consell amb l’AEAT era de 399 milions.

Posteriorment, el Ministeri concedeix ja formalment l’ajornament d’aquests deutes. No obstant això, l’últim trimestre del 2014, el Consell de Fabra deixa de pagar allò a què s’ha compromés en el pla de pagaments. Llavors el Ministeri inicia un expedient d’extinció dels deutes, alhora que declara líquida, vençuda i exigible tota la màxima pendent. Com a colofó, al març del 2015, el Ministeri directament va detraure a la C. Valenciana ni més ni menys que 700 milions de les bestretes amb càrrec al finançament de mesos posteriors fins i tot al juny del 2015 (és a dir, uns diners que corresponia gestionar al nou executiu) per cobrar-se el deute. Aquest descompte unilateral va deixar sense liquiditat la Generalitat i la va col·locar en una situació gravíssima, que explica que l’anterior Consell consumira en sis mesos el 80 % del pressupost.

El descompte de 700 milions explica la reducció del deute, però continua havent-hi 402 milions pendents de pagament amb l’AEAT derivats dels impagaments del Consell de Fabra que corresponen a les retencions per l’IRPF del 2014 i el 2015 dels funcionaris de la Generalitat. El nou executiu ha pres la decisió d’abonar a l’AEAT aquestes quantitats, si bé, a causa del volum tan elevat, encara no s’està al dia. Des del juny, el deute s’ha pogut reduir en 75,3 milions d’euros.

El conseller Vicent Soler va subratllar que aquesta és “una enganyifa més de la gestió dels anteriors responsables del PP que hem trobat en arribar a la Generalitat”. “Els vint anys del PP en el Consell han deixat la Comunitat com un paisatge lunar on tot són, no ja forats, sinó cràters econòmics”. El titular d’Hisenda, tanmateix, va censurar l’actitud del Govern central del PP. “És un govern antivalencià que va ser capaç de retirar unilateralment 700 milions a la Generalitat, i fer perdre els estreps i asfixiar l’Administració i la mateixa economia valenciana”, va criticar, i vaa destacar que, amb aquesta actitud, es va generar “un problema gravíssim de liquiditat que s’ha arrossegat aquests mesos, fins a l’addicional del FLA que es cobrarà el 16 de desembre”.

Ferrando: “Es va jugar amb els drets dels funcionaris”

Dr la seua banda, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, va denunciar que el Consell del PP “va posar en risc les retencions per l’IRPF i les cotitzacions socials dels funcionaris de la Generalitat” amb la seua decisió de “finançar-se a través de les quantitats que reté als empleats públics i que té l’obligació d’abonar a l’Agència Tributària”. “Com és possible que l’Administració del PP incorreguera en aquesta pràctica de manera sistemàtica i no conjunturalment, com van dir al seu dia?”, es va preguntar Ferrando, i va subratllar que “si es tractara d’una empresa privada, aquests fets revestirien una gravetat especial”.

Així mateix, Ferrando va mostrar la seua “alarma” davant de l’actitud del Govern amb l’anterior Consell, ambdós del PP, en anul·lar-li 700 milions del finançament. “És una mostra més del que l’executiu de Rajoy ha fet en la legislatura amb la Comunitat Valenciana, ignorar les seues necessitats, arraconar-la en inversions i finançament i mostrar una insensibilitat terrible”.