L'expert en finançament autonòmic Vicent Cucarella es converteix en Síndic de Comptes

Vicent Cucarella, un expert en economia i finances proposat al seu dia per a la comissió que va elaborar l’informe sobre la reforma del model de finançament autonòmic, ha estat elegit síndic de comptes en el ple d’aquest dimecres a les Corts. Marcela Miró i Antonio Mira-Perceval també s’han renovat en aquest organisme.

Cucarella és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, tècnic d’investigació de l’IVIE i professor associat a la Universitat de València i ha estat designat en aquest càrrec com a substitut de Rafael Vicente Queralt, que es jubila del càrrec. Les seues àrees principals d’estudi són els comptes públics, l’estoc de capital, la despesa en serveis públics fonamentals i el sistema de finançament autonòmic, sobre el qual va publicar un llibre l’any passat.

Els tres síndics han estat avalats amb 77 vots a favor, de tots els grups, llevat de Podem. Els diputats de la formació morada que lidera a la Comunitat Antonio Montiel han votat en blanc els tres candidats per reivindicar la modificació legislativa que van presentar. Podem va presentar al febrer una proposició per a reformar aquest organisme, que inclou, entre altres aspectes, que no puguen ser elegits expolítics en actiu, i també la limitació de mandats. Segons Montiel, “no qüestionem la validesa dels candidats”, però “hauria estat més coherent esperar a la nova llei” que, previsiblement, s’aprovarà en dos mesos.

Des de Podem busquen seguir una “lògica de regeneració de les institucions” i “evitar que els organismes de control estiguen ocupats per expolítics en actiu”. Cal destacar que Miró va ser presidenta de les Corts amb el govern popular d’Eduardo Zaplana i que Mira-Perceval va presidir la Diputació d’Alacant en representació del PSPV-PSOE. En tot cas, el representant de la formació morada ha explicat que el nomenament no es veurà afectat per la modificació del text legal.