Podem advoca per enfortir el paper dels municipis així com la cooperació entre administracions per a millorar l'efectivitat de l'administració i trencar amb “el clientelisme, l'opacitat i la ineficàcia de les Diputacions”. El secretari general de la formació morada a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, ha recordat que un dels objectius d'aquesta legislatura ha de ser el de revisar el paper de les diputacions provincials, que en el territori valencià han sigut “un dels grans focus de corrupció i opacitat, ja que ni una sola de les tres diputacions han estat a resguard dels escàndols, de fet els tres expresidents del PP de les tres diputacions, Carlos Fabra, Alfonso Rus i Jose Joaquin Ripoll, han estat directament implicats en casos de corrupció”.
Les Diputacions, assenyala Estañ, han exercit com un “instrument per al clientelisme pel qual els recursos locals no es distribueixen segons necessitats socials, sinó per interessos de partit”. Açò ocorre a causa que les diputacions tenen un marge elevat de despesa discrecional que “ha sigut utilitzat per a beneficiar als ajuntaments amics, ocasionant que recursos que provenen majoritàriament de transferències de l'Estat o de la Generalitat i que podrien destinar-se directament als municipis que actualment estan infrafinanciats, són retinguts per les diputacions per a ser repartits en funció d'interessos de partit sense atendre a criteris socials”.
Cas, per exemple del famós Fons de Cooperació en què molts Ajuntaments de la província d'Alacant han deixat d'ingressar fons de lliure disposició per la negativa de la diputació que dirigeix el popular César Sánchez a adherir-se o la renúncia a integrar fons dedicats a memòria democràtica.
Cal recordar que les diputacions són “organismes que es trien per elecció indirecta, no emanen directament de la voluntat popular” pel que es converteixen en organismes que acaparen una enorme influència sobre la vida municipal però que en canvi no estan sotmesos als mateixos criteris de fiscalització i control democràtic que els ajuntaments.
Municipalisme i Comarcalització
Segons el parer d'Estañ, és urgent que el Consell “aposte de debò per un canvi en la nostra administració i una ruptura amb el model ineficaç de les diputacions”. “En el context actual cal donar als municipis una major autonomia financera dotant-los de recursos adequats i afavorint la cooperació entre ells a través de la mancomunació comarcal”, ha explicat. D'aquesta manera podrien abaratir el cost dels serveis oferint-los conjuntament i elaborar estratègies comunes de promoció social i econòmica adaptades a la realitat de cada territori.
Finalment Estañ ha ressenyat que el Consell ha de reforçar la comunicació amb les problemàtiques locals, “el Consell ha de desenvolupar la seua pròpia agenda municipalista i no delegar-la en les Diputacions.”
Per a Podem és fonamental que les administracions actuen de manera coordinada per a evitar les duplicitats en competències, així com assegurant criteris de transparència i participació que resulten en una major eficàcia i control democràtic perquè els diners dels ciutadans s'use en el seu benefici i no siga malgastat o vaja destinat a generar xarxes clientelars.