La cap del servei d'urgències de l'hospital de la Ribera, a Alzira (València), ha presentat la seua dimissió, després de portar un any en el càrrec, davant la falta de recursos i la situació “caòtica” i de “col·lapse” que presenta aquest servei. La titular d'aquest centre privatitzat manifesta també discrepàncies en la gestió amb la direcció mèdica de l'hospital.
Així ho ha indicat el Sindicat de Metges d'Assistència Pública (Simap) en un comunicat, en el qual denuncia que el nombre de pacients que consten com ingressats en l'hospital i romanen en Urgències fins que queda un llit lliure “ha anat augmentant exponencialment”.
Cal recordar que aquest centre es troba en el focus de la polèmica després de l'anunci de la consellera de Sanitat, Carmen Monton, de revertir la seua privatització i retornar-ho a la gestió pública.
Segons detallen, el punt “àlgid” es va patir divendres passat quan es van registrar fins a 27 pacients ingressats en l'hospital, però que quedaven instal·lats en Urgències. No obstant això, per al sindicat la situació s'ha convertit en “caòtica” aquesta setmana quan s'han registrat puntes de fins a 40 pacients dilluns i dimarts; i de 35 pacients dimecres.
“Això fa que el Servei d'Urgències es constituïsca en una planta més de l'hospital, però sense la dotació de personal i infraestructura suficient, tot provocant l'amuntegament de pacients”, ha denunciat el sindicat, que ha indicat que aquesta situació ja l'han denunciada “en repetides ocasions” malgrat “la publicitat i màrqueting de la qual fa gala Ribera Salut quan anuncia l'adequació de 8 llits en 4 boxes del Servei d'Urgències de l'Hospital d'Alzira per a aïllar a pacients amb processos infecciosos”.
Reducció en la plantilla
D'altra banda, el sindicat denuncia que la plantilla de l'equip de facultatius d'Urgències s'ha reduït durant l'últim any en tres adjunts, quan la freqüentació de pacients del servei s'ha incrementat en un 11,5 % en els últims anys “sense cap increment d'efectius”.
A més, adverteixen que “la nul·la” substitució de les incidències que van sorgir en 2016 per baixes per malaltia, permisos de paternitat o reduccions de jornada, “ha donat lloc a un excés d'hores” treballades per facultatiu d'Urgències que el sindicat calcula en unes 160 hores.
“Aquesta situació és el caldo de cultiu per a un clima laboral d'estrès, desmotivació i burn-out que actualment viu l'equip de facultatius del Servei d'Urgències de l'Hospital de la Ribera”, ha alertat el SIMAP, que ha apuntat que està barallant portar davant l'autoritat laboral aquesta situació perquè, a més del risc psicosocial a què s'està exposant els professionals d'Urgències, calcula que l'excés d'hores sobre el conveni col·lectiu vigent “pot suposar econòmicament al voltant de 120.000 euros en total i específicament uns 4.000 euros per cadascun dels facultatius que tenen vincle laboral amb Ribera Salut”.
Per a SIMAP, Ribera Salut ha d'actuar “sense dilació i prendre mesures” perquè el Servei d'Urgències “deixe d'estar col·lapsat” i, per a això, insta la direcció a nomenar un responsable que “es faça càrrec de la gestió únicament d'aquest servei tan important per a l'atenció als usuaris de la comarca”.
Així mateix, ha urgit a dimensionar la plantilla de facultatius d'Urgències amb una dotació, almenys, com “la de l'any 2015, contractant 3 facultatius més perquè la situació d'excessos no es repetisca enguany”.