La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Val més previndre: per què cal suspendre les Falles si València no és de les més afectades pel coronavirus

La nit de dimarts, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, acompanyat de la consellera valenciana de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló –que posa rostre i veu a la crisi del coronavirus (COVID-19) a la Comunitat Valenciana–, compareixia davant els mitjans per anunciar una mesura impopular, però esperada: l’ajornament sine die de les Falles de València (i també de molts altres municipis valencians) i les festes de la Magdalena, a Castelló per a “minimitzar els elements de risc”. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja s’havia referit hores abans a la possible suspensió de les Falles, com un d’aquests esdeveniments que suposen moviments importants de persones, i explicava que s’estudiaria “cas per cas” amb les autonomies en funció de la situació de cada zona.

Però per què cal decretar la suspensió d’aquestes celebracions si la valenciana no és l’autonomia més afectada pels contagis de COVID-19? Dels més de 2.100 infectats a Espanya, tan sols 74 (a data de dijous) són valencians, una xifra que està molt per davall de la Comunitat de Madrid, el País Basc, La Rioja o Catalunya i fins i tot amb menys contagis que Andalusia.

Enguany, les Falles, la principal festa valenciana quant a atracció de visitants –segons un estudi de l’Ajuntament, el 2019 al voltant d’un milió de persones de fora de València van visitar la ciutat durant la setmana fallera–, queien molt bé en el calendari, pel fet que la plantà se celebrava en cap de setmana i la festivitat de Sant Josep en dijous. Això es podia traduir en un efecte crida, amb uns actes públics (mascletades, castells de focs artificials, visites als monuments...) molt massificats coincidint amb una situació en què les autoritats sanitàries estan fent crides contínues a evitar les massificacions per previndre contagis.

Tal com ha admés en les últimes hores Ximo Puig, la “molt difícil” decisió de suspendre aquestes celebracions es va estar estudiant “fins a l’últim moment”, però la progressió de la malaltia a Espanya, i fonamentalment a Madrid, d’on procedeixen la majoria dels visitants de les Falles, unes 250.000 persones, va propiciar l’adopció d’aquesta mesura tan dràstica: “Vam atendre la voluntat dels experts i del Ministeri de Sanitat” per prendre la decisió “més raonable” encara que la situació, actualment, està “bastant sota control”.

A més, es dona la circumstància que entre els visitants estrangers més nombrosos estan els italians. Itàlia és el principal país afectat a Europa amb més de 10.500 contagis i més de 820 morts, cosa que ha provocat que una de les mesures adoptades pel Govern siga la cancel·lació de tots els vols procedents del país transalpí.