València encarix un 33% des de l'1 de gener el bitllet senzill de l'EMT i l'impost d'obres

La política de rebaixes d’impostos pregonada per l’alcaldessa de València, María José Catalá, li ha durat un any. La primera edil va aplicar per a aquest exercici una reducció en l’impost de béns immobles (IBI) que va fer minvar en 70 milions d’euros els ingressos de l’Ajuntament. Una rebaixa fiscal que va beneficiar les rendes més altes, ja que, com més alt és el valor cadastral de l’immoble i, per tant, el rebut o els rebuts en cas de tindre diverses propietats, més gran és l’estalvi.

Per a l’exercici 2025, després de diversos informes de l’Autoritat Fiscal (Airef) en què ha anat sol·licitant retallades pressupostàries per a ajustar els ingressos a les despeses, la principal novetat és l’increment en un 33% del gravamen de l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) pel qual es preveu una recaptació de 26,2 milions d’euros, 6,5 milions més de la que es preveu ingressar al tancament del 2024. A més, el bitllet senzill de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) passa des del dimecres 1 de gener d’1,50 a 2 euros.

L’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) grava “la realització, dins del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s’exigisca l’obtenció de la corresponent llicència d’obres o urbanística, declaració responsable o comunicació prèvia”, i afecta obres de nova planta i ampliació d’edificis, però també reformes estructurals o d’aspecte, les actuacions provisionals, moviment de terres o enderrocaments totals o parcials, així com les obres de tancament de solars o la modificació d’instal·lacions tècniques de serveis públics.

En l’últim ple de desembre es van aprovar definitivament els pressupostos municipals amb els únics vots a favor del PP i de Vox i en contra del PSPV i de Compromís. El pressupost general i consolidat de la corporació i la plantilla de personal per a l’exercici 2025 ascendeix a 1.338.625.518,19 euros, és a dir, un 7,8% més respecte del consolidat del 2024.

La regidora d’Hisenda, María José Ferrer San Segundo va afirmar que el pressupost municipal és l’“eina necessària que garanteix disposar de 93 milions més d’ingressos per al 2025 i preveu una bateria de mesures fiscals per als afectats per la DANA que van des de l’exempció d’IBI o la bonificació del 95% en l’impost sobre construccions instal·lacions i obres (ICIO)”.

Ajuda de 300 euros per naixement

D’altra banda, l’Ajuntament ha creat una ajuda econòmica de 300 euros per cada persona menor nascuda o adoptada en el municipi de València durant l’any 2025. La finalitat d’aquesta ajuda és fer costat a les famílies davant les despeses derivades del naixement o l’adopció i facilitar la conciliació familiar.

Podran sol·licitar aquesta ajuda els pares o mares, adoptants, tutors o persones acollidores que (almenys una d’elles) estiga almenys quatre anys empadronada en el municipi de València, en el moment del naixement o a l’inici de la convivència de l’adopció o l’acolliment. A més, la família sol·licitant haurà d’haver empadronat el menor d’edat a la ciutat de València. L’ajuda engloba tots els naixements, adopcions o acolliments que es produïsquen entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2025.

Tarifes d’EMT València

A partir de dimecres 1 de gener, l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València apuja el bitllet senzill d’1,5 a 2 euros després d’haver romàs congelat durant dotze anys, si bé en la versió digital, targeta de crèdit i QR permetrà transbords il·limitats durant la primera hora de desplaçament.

Al mateix temps, l’Ajuntament de València va anunciar fa poc la creació d’un abonament gratuït en l’EMT per als veïns de les zones del sud de la ciutat afectades per la DANA, les pedanies de la Torre, Castellar-l’Oliveral i el Forn d’Alcedo.

El consistori també s’ha sumat a la mesura de la Generalitat de prorrogar almenys fins al 31 de gener la gratuïtat del transport públic per als menors de 31 anys, de manera que podran viatjar sense pagar durant aquest temps en els autobusos de l’EMT d’aquesta ciutat. A més, per al 2025 es mantenen els preus de la resta dels títols de transport més utilitzats: el Bo Or, els bons temporals i els títols multiviatge.

Nova taxa d'escombraries

L'aplicació d'una nova taxa d'escombraries per part dels ajuntaments valencians (i de la resta d'Espanya) a conseqüència d'una directiva europea és una altra de les novetats que porta el nou any. En el cas de València es comença a aplicar a partir d'este mes, suposarà la recaptació per part de l'Ajuntament de 47,6 milions d'euros i es calcularà en funció del consum d'aigua.

L'ordenança fiscal aprovada pel govern municipal de València del PP i de Vox fixa diferents quotes en l'apartat de les vivendes. Fins als 65 m³, les llars pagaran 39 euros cada any. Un rebut que abonaran prop de la mitat dels contribuents (202.000 dels 408.000 rebuts). L'altra mitat, pagarà entre 122 i 272 euros per llar i any en funció de la forqueta de consum en la qual es trobe.