L’Audiència de València ha absolt els dos policies nacionals acusats de la detenció il·legal, lesions, amenaces i vexacions injustes comeses durant la detenció de Miquel Gironés, dolçainer d’Obrint Pas, un dels grups de música en valencià, ja retirat, més populars.
Els jutges de la secció cinquena creuen que els fets denunciats per Gironés a l’abril del 2013 no s’han pogut provar. “Valorant (…) les versions contradictòries entre els acusats i el denunciant”, “el fet no queda provat ni demostrat”, diu la sentència.
La Fiscalia demanava 10 anys d’inhabilitació i multa de 3.000 euros per als dos agents. Per a un d’ells, 1.600 euros més per falta de lesions, amenaces i vexacions injustes. A més, sol·licitava 3.180 euros d’indemnització per a Gironés pels danys morals i les lesions patides.
Els fets enjudiciats van passar al barri de Benimaclet (València) al març del 2013. Llavors, segons la fiscalia, els policies es van acostar a Gironés, a qui van veure tirant papers al carrer, “Escolta, porc, t’has pensat que açò és una paperera?”. Després d’un baralla entre el músic, que es va dirigir als agents en valencià, Ricardo V. C va pegar manotades al dolçainer alhora que deia, “parla’m espanyol, collons”.
Gironés, en la vista, va descriure l’experiència com la “pitjor” de la seua vida. El músic va negar qualsevol insult, agressió, resistència o espenta als agents. Assegura que els va mostrar el DNI i ha descrit l’enuig dels policies pel seu ús del valencià. “Damunt és català, valencià o el que siga. És una falta de respecte contestar en valencià si et parlen castellà”, assegura que van dir. Llavors, diu, ja dins del cotxe policial, va rebre “punyades” al cap.
La versió dels policies va ser radicalment diferent. Van negar que li digueren “porc” –“Dubte que cap agent siga tan mal educat a l’hora de dirigir-se a algú”– , van denunciar les “males maneres” de Gironés i asseguren que van haver d’escorcollar-lo per a aconseguir el seu document d’identitat. Van justificar la detenció perquè el músic es va posar “nerviós” i va espentar un dels agents fins a fer-li perdre l’equilibri.
Els jutges no veuen acreditada la denúncia de Gironés i, davant de les contradiccions de les parts, opten per l’absolució. “No s’ha pogut demostrar quina de les dues versions enfrontades entre els acusats i el denunciant és la real i verdadera; en tot cas, els acusats, agents de Policia Nacional, estaven actuant de servei, en l’exercici de les seues funcions, i estan legitimats per a detenir”, diu la sentència.
Els magistrats asseguren que ni el comportament de Gironés i el seu advocat el dia de la detenció ni la declaració durant el seu arrest permeten fer llum sobre l’actuació de les policies. També desestimen el testimoni d’un veí, que a penes va veure el que havia passat des de sa casa, en un cinqué pis. El comunicat mèdic, continuen, no permet sostenir que les lesions lleus observades foren producte de la detenció.
Per tot això, els dos policies són absolts. Els jutges no valoren la pretesa agressivitat policial una vegada Gironés es va dirigir en valencià als agents. Un d’ells es va defensar així durant el judici: “A mi no em molesta que em parlen valencià, sóc valencià i estic orgullós de ser-ho. Si és valencià em pareix correctíssim, però si és català, no”. Contra la sentència es pot recórrer.