Així va quedar l'Ajuntament de València fa 80 anys després d'un bombardeig franquista

Amb motiu del 80 aniversari, l'Ajuntament de València acull una exposició fotogràfica que recorda els bombardejos patits pels valencians i valencianes al maig de 1937 en ple centre de la ciutat.

Van ser dos bombardejos importants que van causar nombroses víctimes. La mostra arreplega 7 grans fotografies de com va quedar l'edifici consistorial que s'han situat en els mateixos llocs afectats pels bombardejos per a facilitar una visió real dels danys causats.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha recordat que “aquest diumenge s'ha commemorat, per tant, el 80 aniversari dels bombardejos i des de la regidoria vam mostrar a la ciutadania fotografies de com van afectar a la casa consistorial”.

“Va ser la matinada del 28 de maig de 1937 quan una esquadrilla italiana de S81 va bombardejar l'encreuament de la Gran Via Marquès del Túria amb Regne de València, la plaça de l'Ajuntament i diversos edificis del carrer Baix”, ha continuat explicant la regidora.

“A causa d'aquest atac, l'edifici de l'Ajuntament va patir destrosses en l'escala principal i en les dependències limítrofes, com es mostra en les imatges conservades en l'Arxiu del Partit Comunista d'Espanya que es troba situat en la Universitat Complutense de Madrid”, en paraules de Glòria Tello.

També es poden veure les petjades deixades per la metralla en la façana principal. Les fotografies mostren la duresa d'aquells bombardejos que van provocar danys en l'edifici, de manera que “les sessions del Govern, que es celebraven en l'Hemicicle, van haver de traslladar-se a l'edifici de la Llotja”, ha explicat la regidora. En aquells moments, València era la capital de la República.

En les set grans fotografies escollides per a l'exposició (el conjunt està integrat per 44 fotos, però molt semblants) es pot veure als bombers treballant en els passadissos i assegurant la zona, així com a ciutadans que van acudir a veure les destrosses de la casa consistorial.

L'Escala Imperial, que s'havia construït en 1924, va quedar parcialment destruïda pel bombardeig, com s'aprecia en les fotografies, però no es va reconstruir fins a 1941, la qual es va fer fidel a l'original.

Aquesta exposició amplia la de “Tempesta de ferro”, que va ser inaugurada el passat mes d'abril per la regidora de Cultura, Glòria Tello, i que forma part de la restauració del refugi antiaeri de la Guerra Civil situat en el pati de l'Ajuntament. L'entrada a ambdues exposicions és gratuïta.