València podria ser pionera quant a la implantació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) que vol implantar la Conselleria de Medi Ambient a la Comunitat Valenciana.
L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, s’ha reunit aquest dijous amb la consellera del ram, Elena Cebrián, a qui ha traslladat el seu suport a aquest projecte fins al punt d’oferir la ciutat per a fer una prova pilot d’aquesta fórmula.
L’SDDR consisteix, bàsicament, a incrementar 10 cèntims el preu dels refrescos i les begudes en botelles de plàstic i vidre, que després seran reemborsats als consumidors una vegada hagen tornat l’envàs en bon estat als punts de recollida habilitats, que seran tots els comerços i els supermercats.
Pel que fa a aquest punt, Ribó ha comentat que, a parer seu, serà “molt positiu per a la ciutat, perquè d’aquesta manera s’incentivarà que la gent no llance els envasos a terra, i això comportarà, a més, un estalvi pel que fa als costos de neteja”.
A més, ha afegit que aquest sistema permetrà “la creació de llocs de treball, tal com ha passat en altres països on funciona, per mitjà de cooperatives que es dediquen a recollir aquests envasos”.
D’altra banda, la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, ha explicat que el sistema es començarà a implantar “al començament de l’any 2018, una vegada fets tots els estudis de viabilitat necessaris i coordinats tots els agents que hi han d’intervenir”.
Sobre l’oposició d’Ecoembes, organització que gestiona en exclusiva el reciclatge de paper, cartó, plàstic i llandes a través dels punts verds (contenidors) i que agrupa diferents empreses envasadores i distribuïdores, Cebrián ha reiterat el seu oferiment a participar en l’SDDR, que serà complementari al que l’entitat gestiona actualment.