Les valencianes de més de 45 anys són les que pitjor ho tenen per a trobar ocupació

Les dones a la Comunitat Valenciana són les que més problemes afronten a l’hora de trobar faena, fins al punt que el descens de la desocupació entre els homes durant l’últim any (-13,03%) ha estat el doble que entre les dones (-6,45%), segons xifres del Servef. Però el problema d’aquesta discriminació s’agreuja especialment amb l’edat. Així, el sector de dones de 45 anys o més és el que menys està notant la pretesa recuperació econòmica a través de l’ocupació.

Del febrer del 2015 al febrer del 2016, hi ha hagut un descens de la desocupació en la Comunitat Valenciana de 49.087 persones, la qual cosa suposa una reducció de -9,47%. Però aquest descens no ha beneficiat homes i dones de la mateixa manera. Dels que han trobat faena, la majoria, el 63%, són homes, la qual cosa eixampla encara més la bretxa entre desocupació femenina i masculina, que deixa el total en 262.450 dones sense ocupació, mentre que són 206.851 els homes en l’atur.

D’aquestes dones, pràcticament la meitat, 127.260, tenen 45 anys o més, i la reducció de la desocupació entre elles ha estat la més pobra, un -1,23% (1.587 dones menys en l’atur), mentre que el descens entre els homes d’aquesta mateixa edat ha estat del -8,04% (9.001 parats menys, que deixa el total en 102.967 desocupats).

La secretària d’Igualtat de Gènere d’UGT, Elvira Ródenas, ha comentat distints aspectes d’aquestes xifres i ha matisat que en realitat en el sector de 45 anys o més, especialment quan són parats de llarga durada, “es té la mateixa dificultat de reinserció sigues home o sigues dona”, però que en el cas dels homes hi ha un descens més gran de la desocupació perquè hi ha més jubilacions o prejubilacions que entre les dones.

Ródenas també ha destacat que, malgrat que no se’n tenen xifres exactes, aquest sector de població femenina de més edat és també el que suporta més les excedències per a dedicar-se a l’atenció de persones amb algun grau de dependència. La responsable d’UGT apunta així que, de la mateixa manera que les dones són en un 96% les que es demanen l’excedència per maternitat, fonamentalment en el sector de 25 a 44 anys, en el cas de la dependència la disparitat també és important amb un 85% de dones, i afecta més les de més edat, que són les que veuen que, especialment els pares envellits, requereixen més atenció.

Aquesta situació, segons Cándida Barroso, secretària de la Dona i Polítiques d’Igualtat de CCOO, provoca el fenomen conegut com la ‘dona sandvitx’ que en la seua etapa de joventut veu menyscabada la seua progressió en l’empresa o l’accés al mercat laboral per la por de l’empresariat a la baixa per maternitat, i que posteriorment veu dificultada la carrera professional perquè és la dona la que majoritàriament se sacrifica a l’hora de la dedicació a l’atenció de la gent gran.

Barroso destaca que en el mercat laboral sobre aquest segment femení de més edat pesa el qualificatiu de “dona vella”, mentre que entre el masculí es considera més el d’“home experimentat”. No obstant això, també destaca la responsable sindical que en aquest sector són els homes els que “abaixen els braços i es rendeixen” abans que les dones, fet que provoca més increment en la disparitat de xifres.

Ambdós responsables coincideixen en els diagnòstics i també en l’aplicació de solucions que fonamentalment passen per augmentar els recursos públics, així com conscienciar l’empresariat. En això adverteixen que les conseqüències sovint es pateixen també després de la jubilació. Així, l’import mitjà de jubilació de les dones és un 83% respecte dels homes. Aquesta xifra, adverteixen, emfatitza la dependència de la dona respecte de l’home i ha provocat que durant la crisi s’hagen produït menys divorcis i, per contra, haja augmentat la taxa de violència de gènere en aquest sector.

Informe de la situació sociolaboral

CCOO i UGT van presentar aquest dilluns l’informe sobre la situació sociolaboral de les dones al País Valencià i van abundar en les xifres desfavorables al vessant femení. Les càrregues extraordinàries de les excedències i també l’activitat de ‘faena de casa’ provoquen que l’activitat femenina siga del 53,6%, considerablement més baixa que la masculina, que se situa en el 65,1%. Altres xifres destacades són la taxa de desocupació, que encara continua sent més alta, amb un 22,8% respecte del 20,3% dels homes.

Però a més, una vegada dins de les comparatives amb ocupació, tampoc no millora la situació entre les dones, ja que el treball a temps parcial es triplica entre elles, amb un 29,8% respecte dels homes, amb un 9,3%. Pel que fa al salari mitjà, entre les dones hauria d’incrementar-se en un 32% per a equiparar-se al dels companys, una diferència de 5.733 euros l’any, la qual cosa equival al fet que elles perceben 409 euros mensuals menys, motiu pel qual, per a cobrar el mateix, les dones haurien de treballar 116 dies més per a aconseguir el mateix salari que els seus companys.