Vint aspirants a director general de la nova radiotelevisió valenciana han presentat les seues candidatures en la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), l’empresa creada per la Generalitat per a gestionar els mitjans de comunicació públics.
La direcció de la CVMC, que s’ha reunit aquest dimarts, fixarà dijous que ve un mètode –valoració dels mèrits i el projecte presentat per cada aspirant– i calendari de treball per a procedir a la selecció del nou director general. El president de la societat, Enrique Soriano, espera que l’elecció “es faça amb una rapidesa relativa”, encara que no dóna dates. “Encara hem d’esperar uns quants dies per si arriben més candidatures per correu”, diu.
Els extreballadors de Canal 9 copen les candidatures. Són els casos de Salvador Enguix, ara periodista de La Vanguardia; Empar Marco, delegada de TV3 a la Comunitat Valenciana; Mar Adrián, expresentadora que ha dirigit la televisió autonòmica balear, Clara Castelló, expresentadora d’informatius; l’exsubdirector de Ràdio 9, Àngel Martínez; els productors Juli Esteve, que va ser cap d’informatius de Televisió Valenciana, o Josep Ramon Lluch, presentador de diversos programes; un excorresponsal a Madrid, Xavier Garcia del Valle o un documentalista de la casa, Javier Argente.
La persona escollida ha de sumar almenys tres cinquenes parts dels vots del Consell Rector (nou membres proposats per tots els partits amb representació en les Corts Valencianes) i després ser ratificat per majoria absoluta en la comissió parlamentària de la nova televisió. Fonts parlamentàries creuen que aquest procés no es completarà, com a mínim, fins ben entrada la primavera.
Judici per l’ERO de RTVV
Soriano es desplaçarà aquest dimecres a Madrid per assistir al judici per l’ERO que va acabar amb l’acomiadament de tots els treballadors de Canal 9. Uns quants sindicats han ampliat la seua denúncia davant de l’Audiència Nacional a la CVMC, atés que consideren que la creació de la corporació incorre en successió d’empreses, la figura jurídica creada per a evitar el tancament fraudulent d’una empresa i la reobertura immediata d’una altra de la mateixa naturalesa.
Tant la CVMC com la Generalitat –personada en el procés per a defensar Ràdio Televisió Valenciana, empresa tancada, però no extingida– defensen que aqueix supòsit no es dóna.