Aquest dissabte se celebra a Madrid la primera marxa estatal contra la violència masclista, mobilització que va fer germinar la Coordinadora Feminista de València fa deu mesos. Aquesta marxa –almenys hi ha tretze autobusos que ixen des de la capital valenciana cap a Madrid– té lloc al cap d’una setmana de l’últim assassinat, que es va cometre diumenge passat a la ciutat alacantina d’Elx.
Sens dubte, la violència masclista és un dels problemes més greus que afecten la nostra societat i que ja ha provocat la mort, a les mans de les seues parelles o exparelles, de vuit dones a la Comunitat Valenciana enguany, segons les dades recollides per l’Observatori Estatal de Violència sobre la Dona. Això implica gairebé el 20% de totes les assassinades a Espanya al llarg del 2015 (41) –tan sols en el 17% dels casos hi havia denúncia prèvia–, fet que situa el territori valencià al capdavant d’aquesta estadística tan macabra.
Si bé és cert que aquestes 41 morts situen el 2015 com l’any amb menys incidència –almenys de moment– de l’última dècada, no fan menys greu un problema que ha causat la mort de 807 dones a tot Espanya des del 2003, any que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va començar a comptabilitzar l’estadística.
Centres Dona 24 hores
Per a atendre les dones que són víctima de la violència masclista, es va posar en marxa la xarxa de centres Dona 24 hores, que disposa d’instal·lacions a València, a Alacant, a Castelló i a Dénia i que té per objecte oferir una atenció permanent i una actuació urgent, especialitzada i multidisciplinària.
També disposen d’un servei d’atenció telefònica gratuït (900 58 05 88). “Quan es rep una telefonada, en cas d’urgència, s’articulen els mecanismes necessaris per a resoldre la situació: es contacta amb els cossos de seguretat, es presenten a l’hospital o s’ofereix una acollida immediata a les víctimes”. Si telefonen demanant informació, “se’ls escolta, se’ls informa, se’ls orienta i se’ls ofereix suport”.
Els centres Dona 24 hores han rebut, des del gener del 2014, més de 60.000 telefonades (30.399 durant el 2014 i 31.395 entre l’1 de gener i el 31 d’octubre) i han atés presencialment 1.843 dones el 2014 i 1.801 durant l’any 2015. D’elles, n’havien denunciat l’agressor 1.092 l’any passat i 1.064 el 2015 (el 59% dels casos). A més, durant els nou primers mesos del 2015 a les Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD) s’han atés 4.887 noves usuàries per aquest tipus d’actuacions.
Retallades en prevenció
Des de la Plataforma Feminista d’Alacant lamenten les retallades aplicades pel Govern de Mariano Rayoy durant aquests últims quatre anys en un assumpte que asseguren que “no és prioritari per a cap partit”, la violència masclista, que han reclamat que esdevinga una qüestió d’estat. Mar Esquembre, membre de la plataforma, ha denunciat que només es parla de violència masclista quan es comet un assassinat.
Esquembre exigeix a totes administracions que “es comprometen realment amb la prevenció i l’eradicació dels comportaments masclistes”. Aquesta proposta s’ha materialitzat en una moció que s’ha votat en molts ajuntaments. Un n’és el d’Alacant, on dijous passat, amb el vot en contra del PP, perquè sembla que no acceptaven el fet que hi haja hagut retallades en els recursos a la violència de gènere.
En aquest sentit, insisteixen des del col·lectiu feminista que “s’ha reduït moltíssim el pressupost”, alhora que alerten que “està deixant-se de banda la conscienciació, l’educació i la formació dels actors que intervenen en l’atenció a les víctimes i en la prevenció”.