Una xicoteta orxatera valenciana senta Facebook en el banc dels acusats per tancar la seua pàgina

Món Orxata, una empresa de València que factura menys d'un milió d'euros amb la venda ambulant i on line d'orxata, és a punt d'aconseguir alguna cosa semblat a una fita: asseure a un gegant com Facebook -8.000 milions de dòlars de facturació en el primer trimestre de 2017- en la banqueta d'un jutjat espanyol pel tancament de la seua pàgina.

Les vicissituds de Món Orxata amb Facebook van començar al gener de 2016. Llavors, la xarxa social va decidir tancar la pàgina de l'empresa sense previ avís ni explicació alguna, sempre segons el seu relat. La via per a vendre orxata en tota Espanya va quedar tocada. Tot el contingut enmagatzemat des de 2009 en aqueixa web, perdut.

La multinacional no va contestar els requeriments, via correu electrònic o telefònic, de Món Orxata. Ni a Espanya, ni a Irlanda, base del gegant californià a Europa. L'empresa valenciana no donava crèdit per la prepotència de Facebook. Tampoc s'explica el tancament de la pàgina.

Creu no haver violat ni la seua política comercial ni la de continguts. Facebook imposa condicions molt estrictes als seus usuaris. Ha censurat nus i imatges de gent obesa i bloquejat pàgines que promocionaven un llibre sobre masturbació femenina.

En ocasions, 'trollejos' massius aconsegueixen retirar pàgines. Un “assetjament masclista organitzat” va aconseguir la depuració d'una pàgina feminista. I, a voltes, com la companyia reconeix, l'aplicació automàtica de les condicions d'ús -feta sobre la base d'algorismes- tanca pàgines sense motiu algun.

En Món Orxata desconeixen els motius del tancament, però la seua activitat no sembla recaure en cap dels apartats de risc. En qualsevol cas, davant la falta de resposta de Facebook i en considerar arbitrari el bloqueig patit, va portar l'assumpte al jutjat.

Ací l'empresa nord-americana si va comparèixer. Per a oposar-se a la pretensió de Món Orxata, que demana una indemnització de 6.000 euros pels perjudicis causats. Facebook va intentar parar l'assumpte al·legant que, com estableix la seua política d'ús, qualsevol litigi contra l'empresa és competència de la justícia de Califòrnia.

Un jutge de València, amb el suport del fiscal, ha dit el contrari. En un acte del 10 maig de 2017, declara la competència de la justícia espanyola per a estudiar l'assumpte. El magistrat recorre a jurisprudència -“la clàusula de submissió a tribunals estrangers té un caràcter rigorosament excepcional”- i qüestiona directament la política de Facebook.

La “xarxa social, amb inqüestionable transcendència mundial donat els milions de persones que fan ús de la mateixa, obliga a qui amb ella contracta, siga persona física o jurídica, a sotmetre's als tribunals d'Estats Units, la qual cosa des d'un punt de vista pràctic dificulta o limita el dret a la tutela judicial efectiva d'aqueixos usuaris”, diu l'acte.

Sobre la base d'aqueix i altres arguments i uns altres -“el cost desproporcionat que tindria per al demandant haver de presentar una demanda a Estats Units”-, i amb el suport del fiscal, el jutge rebutja el recurs de Facebook perquè la justícia espanyola s'aparte del cas.

En Món Orxata creuen que, molt probablement, Facebook -concretament, Facebook Irlanda: allí les multinacionals paguen menys impostos- s'asseurà en la banqueta. Contra l'última decisió del jutge no cap recurs. El resultat del procés està per veure. De moment, Món Orxata, que es va refer del colp que li va propinar el PP de València quan va concedir els seus punts de venda a una empresa d'entapissats, ja té de nou operativa la seua pàgina en Facebook.

Malgrat tot, l'empresa “es declara seguidor convençut de la xarxa de xarxes”. Segons un portaveu, el seu objectiu és doble: “restaurar l'honor i prestigi vinculats a la identitat digital” i ajudar al fet que Facebook “canvie la seua política a l'hora de donar de baixa un perfil de manera que ningú més, empreses o particulars, veja calcigats els seus drets”.