Zaplana es va reunir en ple concurs amb dos adjudicataris més de les ITV implicats anys després en el finançament il·legal del PP

L’exministre Eduardo Zaplana anotava detalladament en les seues agendes les nombroses reunions i dinars que feia diàriament amb polítics, empresaris i periodistes. Les agendes, analitzades per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, delaten que, sent president de la Generalitat Valenciana, es va reunir en dates clau amb Juan Cotino, investigat en el cas Erial, i també amb l’empresari Luis Batalla, del Grupo Lubasa, ara Becsa, i amb l’empresa Pavasal.

L’adjudicació dels cinc lots de les ITV, un dels epicentres del cas, es va dur a terme l’any 1997, en què van resultar afavorits uns quants empresaris que havien ajudat a pujar Zaplana al poder autonòmic valencià aplanant el pacte entre Unió Valenciana i el Partit Popular (el conegut com a pacte del pollastre) després de les eleccions autonòmiques del 1995.

En el procés d’adjudicació, tant l’empresa Sedesa de la família Cotino com el Grupo Lubasa i Pavasal van guanyar el concurs milionari. El 17 de novembre de 1997, segons reflecteixen les agendes confiscades durant l’escorcoll del despatx de l’expolític del PP en Telefónica, Zaplana es va reunir amb Juan Cotino, amb l’empresari Luis Batalla i amb Pavasal. 

El lot número dos (zona València nord) va anar a parar a una unió temporal d’empreses (UTE), en què participava la mercantil Técnicas y Tratamientos Medioambientales S.A., on l’empresari Luis Batalla era administrador únic. En el cinqué lot (zona Alacant-Elx), Pavasal participava en l’UTE que va resultar adjudicatària.

Pavasal està investigada en el cas Taula pels pagaments a les campanyes electorals de Rita Barberá i en el cas del circuit de la Fórmula 1. Lubasa és propietat de la família Batalla de Castelló. El pare, Luis Batalla, va estar dos anys sense poder contractar res amb les administracions públiques per frau fiscal. El fill Gabriel és ara president de la companyia i ha admés haver finançat el PP de Francisco Camps.

L’UCO destaca que “totes aquestes reunions tenen lloc en el període de temps comprés entre l’adjudicació del contracte (el 5 de novembre de 1997) i la publicació de l’adjudicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (el 20 de novembre)”. 

L’expresident de les Corts Valencianes i exdirector general de la Policia Juan Cotino. EFE

Els investigadors de la Guàrdia Civil han creuat les dates de les reunions amb Juan Cotino i els actes administratius i les transferències a l’estranger que envolten el procés d’adjudicació i que demostren un presumpte tracte de favor al clan dels Cotino en la concessió del negoci de les ITV. 

L’adjudicació d’un lot del servei de les ITV i el pla eòlic van suposar uns ingressos per al Grupo Sedesa de 86 milions d’euros, tal com va informar aquest diari. Un informe anterior de l’UCO va concloure que el repartiment posterior de les comissions va ser de 10,5 milions per a la trama internacional liderada per Eduardo Zaplana; 11,3 per a l’exdirector de la policia amb Aznar, Juan Cotino, i 580.000 euros per a l’expresident de Bancaixa i de la Generalitat, José Luis Olivas. 

Aquell 17 de novembre de 1997, quan Zaplana era president de la Generalitat Valenciana, a les 10 del matí es va reunir amb Juan Cotino i amb Luis Batalla i, tres hores més tard, amb Pavasal. Les perquisicions, però, s’han centrat en els negocis amb el clan dels Cotino (tant l’exdirector de la Policia com el seu nebot Vicente Cotino estan investigats en Erial) i en el pagament i el cobrament de comissions milionàries en paradisos fiscals.