Barcelona accelera la construcció de més habitatge assequible

À. Monreal

Barcelona —

Segons la ciutadania l’accés a l’habitatge és el segon problema més greu que pateix la ciutat. Així ho indica l’última consulta del Baròmetre Municipal. La pujada de preus, tant dels pisos de lloguer com de compra, —el cost mitjà d’un habitatge de lloguer a la capital catalana és de 1.132 euros—, ha conduït a una situació d’emergència habitacional a la ciutat. l’Ajuntament per fer front a aquesta situació impulsa el Pla Viure, un pla estratègic que permetrà la mobilització del sòl per començar a construir 10.000 habitatges a partir de l’any 2027, que inclou els 5.000 habitatges més que actualment es troben en diferents fases de construcció i que facilitarà el lliurament de 3.300 habitatges abans de finals de 2027.

Prioritzem l’habitatge és l’eslògan d’aquest nou pla municipal que impulsarà les polítiques d’habitatge. El Pla Viure és un full de ruta que treballa amb i per a tothom per garantir el dret a un sostre digne a partir dels tres eixos següents: universalitzar el dret a l’habitatge, amb l’ampliació del parc assequible i social; rehabilitar i millorar els habitatges des de criteris de sostenibilitat, accessibilitat i confort, i atendre la vulnerabilitat, el repte demogràfic i els estadis vitals. 

Nou concurs públic per accelerar la construcció d’habitatge assequible

Un dels aspectes centrals del Pla Viure és la promoció d’habitatges de protecció oficial en règim de lloguer, com a forma per garantir el dret universal a l’habitatge. Una de les fórmules mitjançant la qual l’ajuntament vol ampliar el parc municipal d’habitatges de protecció social és la transmissió del dret de superfície. És a dir, el consistori cedeix terrenys municipals perquè els operadors construeixin i gestionin habitatges assequibles. El dret de superfície té una durada de 75 anys, però es pot prorrogar fins a un màxim de 90 anys. Superat aquest període de temps, la propietat dels edificis  reverteix a l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta  és una estratègia amb la qual impulsar la col·laboració publicoprivada per accelerar la necessitat d’augmentar el parc d’habitatge accessible. En aquest context, cal emmarcar la nova licitació per a la construcció i gestió de 350 habitatges en règim de lloguer social.

En aquesta licitació podran participar entitats privades amb ànim de lucre o sense que compleixin els requisits establerts per la Llei del dret a l’habitatge de Catalunya, i es dediquin a la promoció i gestió d'habitatge protegit. Això vol dir que s’hi podran presentar empreses, però també entitats sense ànim de lucre, entitats que van signar amb l’Ajuntament de Barcelona el conveni ESAL

La transmissió del dret de superfície que preveu el concurs serà onerosa, i comportarà el pagament d’un cànon per part de l’adjudicatari. Aquest cànon, s’estableix mitjançant oferta pública, amb un preu de sortida de 1,50 euros/m2 construït. El cànon serà revaloritzable segons l’IPC estatal.

A banda de la construcció i la gestió dels habitatges en règim de lloguer social, l’adjudicatari s’haurà d’ocupar de les inversions a llarg termini per garantir que l’edifici es mantingui en bon estat i funcioni adequadament amb el pas del temps.

Solars a concurs

La licitació correspondrà a tres solars municipals: un al carrer Llull, 355 —districte de Sant Martí—, amb previsió de fer-hi  240 habitatges; un altre al carrer Acer, 2 —Sants-Montjuïc—, amb 43 pisos, i un tercer al carrer Ascó, 17 —Sants-Montjuïc—, amb 68 habitatges.  

Com seran els habitatges i quant pagaran els llogaters

Els promotors que hi participin en la licitació, hauran de fer les seves propostes  d’acord amb el conjunt de criteris, fixats per l’ajuntament. Bàsicament, l’edificació haurà de ser tan sostenible com sigui possible; els interiors hauran de ser amples; la relació entre interior i exterior haurà de prioritzar l’assolellament, la ventilació, les vistes i la privacitat, i els espais comuns d’accés hauran de ser amplis, ventilats i il·luminats.

També s’hauran de considerar les normes d’accessibilitat, inclusivitat i seguretat i s’afavorirà la construcció industrialitzada.

El preu a pagar pels llogaters en cap cas superarà els 10,36 euros/m2, preu màxim establert al mòdul A —ciutat de Barcelona— i que correspon al règim general d’habitatge de protecció oficial (HPO).