Barcelona es posa en marxa per alçar-se com a ciutat verda l’any 2030

À. Monreal

Més calor, menys fred, més vianants, menys pluges, més mortalitat prematura, més contaminació. Barcelona ha topat amb els efectes de la crisi climàtica, com la resta de ciutats del món. Malgrat que fa 25 anys que la capital catalana s’ha compromès —cada cop amb més intensitat, d’acord amb els objectius europeus i internacionals— a plantar cara a les conseqüències de l’escalfament global, les alteracions precipitades dels últims anys han convertit en prioritàries les polítiques ambientals. 

Així, el 15 de gener de 2020 l’Ajuntament de Barcelona va declarar l’emergència climàtica, fet que es va traduir en l’acceleració d’un conjunt de canvis que involucraven tots els agents de la ciutat. Transformacions per actuar de manera urgent i contundent a les quals cal sumar-hi el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible o l’adaptació de l’Agenda 2030. Decisions, programes i projectes que travessen els diversos àmbits d’actuació del govern municipal, de manera que el canvi climàtic i els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 establerts per l'Organització de les Nacions Unides esdevenen el full de ruta de la política de la ciutat i dels serveis municipals. 

A l’abril de 2022, la Comissió Europea escull Barcelona —entre prop de 400 ciutats candidates— per formar part de la Missió Europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030. 

Pla Clima, l’impuls definitiu

Ara, la ciutat fa un pas endavant més, amb el Pla Clima tot just aprovat: 1.800 milions d’euros, fins l’any 2030, per executar mesures concretes a favor de la descarbonització i l’adaptació de la capital catalana als riscos i impactes de l’escalfament global. Es tracta d’una planificació rigorosa i realista organitzada a partir de sis eixos de treball: transició energètica, mobilitat sostenible, resiliència, pla calor, pla clima barris i canviem pel clima. L’objectiu és transformar la capital catalana i, alhora, preservar la salut i el benestar dels seus habitants.

Barcelona es prepara per alçar-se com a ciutat líder en sostenibilitat. Per això, mitjançant el Pla Clima, prioritzarà la descarbonització de quatre sectors clau: els edificis, la mobilitat, la generació d’electricitat i la gestió dels residus. Invertirà en economia baixa en carboni, fet que significarà reduir la factura energètica i modernitzar i diversificar els sectors productius. Ampliarà els espais verds com a forma per reduir les temperatures extremes de l’estiu —cosa que, alhora, protegirà la salut i disminuirà la necessitat d’aires condicionats—, amb la intenció d’arribar a tenir un metre quadrat de verd per ciutadà, entre altres accions. 

Per fer realitat una Barcelona neutra de carboni l’any 2030, l’Ajuntament liderarà la iniciativa i aplicarà mesures com la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle de la flota de vehicles i del conjunt d’edificis municipals. A més, el Pla Clima es desplegarà colze amb colze amb els actors de la ciutat, perquè és un repte que implica tothom, de manera que moltes actuacions es traslladaran als 10 districtes i als 73 barris.

'Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible' 

Les exigències que comporta el camí cap a una Barcelona verda tenen recompensa. Des de 2022 l’Ajuntament atorga els Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible, unes distincions que reconeixen projectes i iniciatives que contribueixen a fer una ciutat més sostenible, en línia amb els ODS. Enguany se’n celebra la tercera edició amb una novetat: una categoria centrada en el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034. D’aquesta manera hi ha nou modalitats agrupades en dues categories, i hi poden optar accions que s’han dut a terme els dos anys previs a la crida actual, així com propostes que ja s’hagin posat en pràctica, encara que no hagin acabat, i hagin generat alguna mena d’impacte. La convocatòria per participar-hi estarà oberta fins al 19 de desembre. 

Un jurat format per representants d’entitats, institucions o organitzacions del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, amb prestigi contrastat en matèria de sostenibilitat, decidirà quins seran els projectes guanyadors. I l’Ajuntament de Barcelona organitzarà el lliurament dels guardons amb un acte presencial.

A banda de condecorar les propostes més destacades, els Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible volen fomentar un espai de trobada i posicionar Barcelona com a referent internacional en l’aplicació de l’Agenda 2030. Pretenen que les accions que es duguin a terme inspirin altres ciutats del món a replicar-les.