Absolt l'exconseller balear del PP acusat d'arreglar per a un amic la privatització d'un port

LLEGIR EN CASTELLÀ
L'Audiència Provincial de Balears ha absolt l'exconseller de Turisme i exvicepresident del PP balear Carlos Delgado, que el mes de novembre passat es va asseure a la banqueta acusat d'arreglar el 2013 el concurs de privatització del port esportiu de Calanova (Mallorca) a favor de l'empresa Port Olímpic Calanova, vinculada a Carlos Gelabert, soci i amic personal de l'inculpat. Al costat de Delgado, també ha estat exonerat el mateix Gelabert i quatre acusats més al considerar que no hi ha prova de càrrec suficient per desvirtuar la presumpció d'innocència de tots ells.
El fiscal anticorrupció Juan Carrau, l'Advocacia de Balears i les altres dues acusacions personades en el procediment sostenien que Gelabert es va valer de la seva amistat amb l'històric dirigent del PP per aconseguir l'adjudicació. El Ministeri Públic reclamava un any i nou mesos de presó delictes de prevaricació i tràfic d'influències i una multa d'1,1 milions d'euros per al que fos el màxim responsable de Turisme entre el 2011 i el 2013, sota el mandat de José Ramón Bauzá. Per part seva, els serveis jurídics de la Comunitat Autònoma sol·licitaven per a l'exconseller i els altres cinc processats dos anys de presó pels mateixos il·lícits i una multa d'1,46 milions d'euros.
Delgado, que a finals de 2013, en ple mandat de Bauzá, va posar fi a la seva carrera política després d'haver estat al punt de mira per les seves polèmiques actuacions en matèria turística i urbanística, a més de per la seva ferma oposició a la normalització de la llengua catalana i per haver posat en una fotografia amb els testicles d'un cérvol al cap exhibit com a trofeu de caça -episodi pel qual va rebutjar dimitir-, va negar durant la vista oral haver comès cap irregularitat durant el procés administratiu, que al seu dia va arribar a definir dia com a “impecable”. En la seva declaració, Delgado va assegurar que llavors tenia amics “a totes les empreses nàutiques” i que, tot i que sí que tenien una relació “client-advocat”, Gelabert “no era ningú” per a ell: “Jo estava en un altre nivell” .
En concret, l'adjudicació va tenir lloc el setembre de 2013, quan Delgado era, a més de conseller, president de Ports de les Illes Balears (Ports IB). Els fets van transcendir després que un empresari es querellés contra l'exdirigent popular i que altres empreses concursants, com Alcudiamar o Curvas Sports, denunciessin irregularitats en el procés, com el fet que la taula havia admès un nou estudi de la guanyadora quan ja no era possible presentar més documentació. Així mateix, sostenien que la baixa de preus realitzada per Port Olímpic era “temerària”, però Ports IB va rebutjar aquests recursos.
El Ministeri Públic apuntava que Delgado va adoptar decisions i va dictar resolucions directament encaminades a afavorir l'adjudicació del concurs a Port Olímpic Calanova, de la qual administrador el seu amic i posterior soci Gelabert. Segons el fiscal, l'adjudicació va generar un benefici econòmic desproporcionat -uns 700.000 euros- als dos socis de la mercantil, Gelabert i Francisco López Hinojosa, que es van enriquir gràcies a la influència de Delgado i la posterior venda de les accions de l'empresa. Així mateix, la Fiscalia acusava l'exconseller de servir-se tant de la seva ascendència jeràrquica com de la relació i l'amistat amb el llavors secretari general de la Conselleria i secretari del Consell d'Administració de Ports IB, Joaquín Legaza, perquè l'adjudicació resultés a favor de Port Olímpic.
Davant d'aquestes acusacions, el tribunal assenyala en la sentència que no aprecia en la conducta de Delgado ni de Legaza “la concurrència dels elements del delicte de prevaricació administrativa exigits per la jurisprudència” i, a partir de la valoració conjunta de la prova, tampoc considera que la conducta dels dos acusats encaixi en el delicte de trànsit d'influències del qual també se'ls acusava.
Sobre la relació personal entre l'exconseller i Gelabert, la Sala considera que “no s'ha acreditat prou l'existència en el moment dels fets d'una amistat personal destacable” entre tots dos. “Però és que, si hi ha alguna cosa més que una relació professional, no creiem provat que la possible amistat personal tingués prou entitat per justificar que la concessió del concurs recaigués a Port Olímpic Calanova SL”, afegeixen els magistrats.
Un conseller procliu als interessos turístics i urbanístics
Cal recordar que, abans de recalar a la Conselleria de Turisme, Delgado va ser director general a la de Presidència amb Jaume Matas com a president del Govern i, abans, batle del municipi mallorquí de Calvià en substitució de la històrica primera edil d'aquesta localitat, la socialista Margarita Nájera. Sota el seu comandament, i al llarg d'una dècada, els populars van interposar una bateria de querelles contra la seva antecessora al càrrec. Totes van acabar arxivades.
Com a conseller, una de les decisions més qüestionades va ser l'aprovació d'una Llei de Turisme que permetia l'expansió dels allotjaments turístics en edificacions ja existents en tot tipus de sòl rústic, sense necessitat de comptar amb una declaració d'interès general ni amb informes d'avaluació d'impacte ambiental, així com l'ampliació de la comercialització turística d'habitatges unifamiliars, fet que va motivar crítiques fortes de les entitats ecologistes i fins i tot del Consell Econòmic Social (CES) de Balears. Delgado sempre va ser procliu als projectes de camps de golf i ports esportius sota el pretext de la desestacionalització.
Durant el seu càrrec com a conseller van transcendir una imatge en què apareixia posant amb els testicles d'un cérvol sobre el seu cap, amb la cara ensangonada, i una altra, rifle a la mà, al costat de l'animal que acabava de matar. Les imatges van desfermar les crítiques de l'oposició i dels grups animalistes, que en van reclamar la dimissió.
0