LLEGIR EN CASTELLÀ
Balears va ser la comunitat autònoma amb més creixement del seu producte interior brut (PIB) el 2023, amb un avanç del 5,7%, seguida de les Canàries i la Rioja, amb alces del 5,1% i del 4,2%, respectivament, segons les dades de la Comptabilitat Regional publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Després dels avenços de les illes i La Rioja, destaquen també els creixements a Castella-la Manxa i Castella i Lleó, amb pujades del PIB del 3,3% i del 3%, respectivament, i d'Astúries (+2,8%), totes per sobre del creixement mitjà nacional del 2,8%.
A l'altre extrem, amb els increments menys acusats, se situa Múrcia (+2%), Navarra (+2,1%) i el País Valencià i Galícia (+2,3% en tots dos casos). Per part seva, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla van presentar creixements del PIB de l'1,7% i de l'1,8%, respectivament.
Segons Estadística, totes les comunitats més Ceuta i Melilla van presentar el 2023 augments del seu PIB superiors al de la Unió Europea (UE-27), que va ser del 0,4%.
Les comunitats amb més pes al PIB espanyol el 2023 van ser Madrid (19,6%), Catalunya (18,8%), Andalusia (13,3%), Comunitat Valenciana (9,3%), País Basc (5, 9%) i Galícia (5,2%).
En comparació del 2014, quan Catalunya era la que tenia més pes a l'economia espanyola, amb un 19%, aquesta comunitat ha perdut dues dècimes de pes al PIB, mentre que Madrid ha guanyat set dècimes des d'aleshores, des del 18,9 % al 19,6%.
L'organisme ha difós totes aquestes dades després d'incorporar a aquesta estadística regional la informació actualitzada de la Revisió Estadística extraordinària 2024 (RE-2024) de la Comptabilitat Nacional Anual, l'impacte del qual al PIB va pujar a 13.184 milions d'euros per a l'any de referència 2021.
Aquesta revisió, explica l'INE, comporta un efecte directe sobre els nivells regionals de PIB, segons el pes de cada comunitat a cada branca d'activitat.
Addicionalment, Estadística ha incorporat canvis estadístics a fonts i procediments d'estimació dels agregats comptables propis de la Comptabilitat Regional, entre els quals destaquen la informació derivada dels Censos de Població i Habitatges 2021.
Així mateix, s'ha implementat un nou mètode d'assignació, validat per la Comissió Europea, per al cas de territoris que tinguin sistemes fiscals específics que donen lloc a tipus impositius diferents sobre els productes dins d'un mateix país, com és el cas de les Canàries, Ceuta i Melilla.
Un cop incorporats tots aquests canvis estadístics a les estimacions de la Comptabilitat Regional, les comunitats autònomes que van registrar més increment en els nivells del seu PIB l'any 2021 van ser Catalunya (2.763 milions d'euros), Madrid (2.297) i Andalusia (2.293) .
Per part seva, Canàries (-1.436 milions), Ceuta (-131) i Melilla (-82) van registrar revisions negatives a causa de la nova regionalització dels impostos sobre els productes.