La directora de presó que va ordenar el trasllat del magnat Cursach culpa un funcionari de destruir el document que l'avalava
LLEGIR EN CASTELLÀ
L'exdirectora de la presó de Palma, Maria Jesús de Dios, que aquest dijous ha declarat com a investigada per presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental, ha responsabilitzat un funcionari -a qui ha assegurat no recordar- de l'“extraviament” o “destrucció” de la resolució que justificava el trasllat del magnat Bartomeu Cursach a una presó d'Alacant. El conegut empresari de l'oci va ser investigat durant anys arran de suposades pràctiques corruptes desplegades al si de la Policia Local de Palma amb l'objectiu de protegir els seus interessos, encara que finalment els fets no van ser acreditats i Cursach, juntament amb diverses desenes de agents, va acabar finalment absolt.
L'ex màxima responsable del centre penitenciari de Palma va ser denunciada pel més conegut com a 'rei' de la nit mallorquina per decretar el seu trasllat de forma presumptament irregular en no haver-li estat notificat el desplaçament per les vies legals pertinents. No en va, només uns mesos després de ser enviat a Alacant (el 5 de juny de 2017), l'Audiència Provincial de Balears va anul·lar la mesura, considerant-la “nul·la de ple dret” en haver estat adoptada “sense explicació racional o motivació”. Els magistrats consideraven que el desconeixement del contingut de la resolució que suposadament justificava el trasllat suposava “una vulneració clara de drets fonamentals i una causa manifesta d'indefensió”.
Durant la seva declaració al Jutjat d'Instrucció número 6 de Palma, De Dios ha defensat la seva actuació en el marc dels fets i ha descarregat en els seus subordinats que la resolució acabés traspaperada o destruïda.
Així mateix, ha reconegut que, durant la instrucció del 'cas Cursach', el jutge encarregat de les indagacions, Manuel Penalva, la va trucar perquè “prengués mesures” contra el magnat amb l'objectiu de protegir la integritat de Francisco Fernández Cortés, 'El Ico', fill de Francisca Cortés, 'La Paca', històrica matriarca del poblat barraquista palmesà de Son Banya. 'El Ico', que va aparèixer a la causa el 2015, va ser un dels testimonis en què es van recolzar tant el llavors instructor com el fiscal Miguel Ángel Subirán per tirar endavant les seves investigacions. En les seves declaracions, va assegurar que Cursach l'havia amenaçat i que diversos agents l'havien extorsionat a canvi de no sotmetre a controls i inspeccions els locals nocturns atès que, segons assegurava, els seus establiments eren competència directa de Cursach i aquests policies el protegien.
Sota la condició de testimoni protegit número 13, 'El Ico', que acumula diverses condemnes, entre altres nombrosos episodis, per assumptes de drogues i per protagonitzar un tiroteig en un club de contactes de Palma, va començar a aportar dades que parlaven de com s'havia vist obligat a abonar fins a 500 euros setmanals a diversos policies a canvi de no rebre inspeccions de cap mena als dos locals que regentava, uns pagaments que, relatava, efectuava en mà quan els agents es personaven a les seves discoteques.
No obstant, res del que havia manifestat es va declarar provat anys després. No en va, és un dels testimonis del cas Cursach que actualment estan sent investigats per presumpte delicte de fals testimoni arran de les suposades irregularitats que haurien comès per sostenir l'existència d'un entramat mafiós al voltant de Cursach.
I és que les sospites que entre 2018 i 2019 van començar a aflorar sobre les presumptes pràctiques il·lícites dutes a terme per Penalva, Subirán i quatre policies nacionals del grup de Blanqueig amb els que col·laboraven estretament van portar la Justícia a posar el focus sobre ells, així com sobre els principals testimonis que durant anys van comparèixer en el cas Cursach. Entre ells hi havia el conegut narcotraficant. La que s'havia convertit en la major causa anticorrupció impulsada en els últims anys a l'arxipèlag va anar desinflant-se a poc a poc fins a quedar pràcticament dinamitada, amb Cursach absolt d'una suposada trama mafiosa i Penalva i Pujaran condemnats a nou anys de presó per les presumptes irregularitats que haurien comès per aplanar les seves indagacions.
En concret, el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) va condemnar els dos juristes per delictes d'obstrucció a la justícia, omissió del deure de perseguir filtracions i coaccions en considerar provat que exjutge i exfiscal van desplegar diverses pràctiques il·legals per incriminar diversos investigats per fets dels quals, després d'un turbulent pelegrinatge judicial, van acabar finalment absolts. Amb tot, la sentència no és ferma i està pendent de la resolució dels diferents recursos de cassació interposats al Tribunal Suprem.
0