La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

Koldo García planta per segona vegada a la comissió d'investigació del Parlament i PP i Vox renunciaran a la seva compareixença

Europa Press

3 de junio de 2024 10:50 h

0

El que va ser assessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, Koldo García, ha plantat per segona vegada al Parlament i no s'ha presentat aquest dilluns a la seva compareixença, prevista per a les 10.00 hores, a la comissió que investiga la compra de mascaretes a l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas.

És la segona vegada que Koldo García no acudeix a la Cambra autonòmica a comparèixer a la comissió de les mascaretes després que el 24 de maig passat tampoc es presentés.

Davant aquesta circumstància, i després que el que fora CEO de Globalia, Javier Hidalgo, tampoc hagi acudit a la seva compareixença, prevista per a les 10.30 hores, la Comissió ha aprovat, a petició de PP i Vox, renunciar a la presència de tots dos, als qui s'ha intentat citar fins a sis ocasions, totes sense èxit.

En la sessió en la qual s'ha debatut i votat aquesta última modificació de la relació de compareixents, els portaveus de PP i Vox, José Luis Mateo i Patricia de les Heras, respectivament, han defensat la renúncia a García i Hidalgo davant la impossibilitat de localitzar-los i la previsió que, en estar investigats, no responguessin a les preguntes dels grups parlamentaris. PP i Vox han considerat que l'absència de Koldo García no alterarà les conclusions i, a més, han criticat que el pla de treball proposat pel PSIB no incloïa la presència de l'assessor de l'exministre.

Per part seva, el portaveu del PSIB en la comissió, Iago Negueruela, ha acusat PP i Vox de renunciar a la compareixença de Koldo García perquè les conclusions es puguin aprovar i publicar abans de les eleccions europees del diumenge i per por de que revelés amb qui de l'actual Govern per a deixar caducar l'expedient de reclamació.

“No han tingut interès”, ha lamentat el socialista, que ha instat els diputats de PP i Vox a, en aquest mateix moment, cridar a Koldo García, ja que tenen el telèfon. Negueruela ha qualificat la renúncia a García com a “denigrant” per a la comissió, els diputats i els compareixents. “Que el principal compareixent no vingui és denigrar aquesta comissió seria per a aixecar i anar-se i és finalitzar de la pitjor manera possible”, ha conclòs.

El portaveu de MÉS per Mallorca en la comissió, Lluís Apesteguia, ha lamentat que no s'hagi intentat contactar amb Koldo García per tots els mitjans possibles. Per a l'ecosoberanista “no hi ha motius per a córrer i desconvocar aquesta compareixença que justifica l'existència de la comissió”.

Antoni Costa: “El Pacte va ocultar la informació”

Per part seva, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha acusat aquest dilluns a l'anterior Executiu autonòmic d'ocultar durant tota la legislatura que els 1,5 milions de mascaretes comprades per 3,7 milions d'euros a l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, investigada per l'Audiència Nacional, eren defectuoses i permetre així que es paguessin amb fons europeus.

Costa ha comparegut en la comissió parlamentària que investiga la compra de les mascaretes i ha acusat el Pacte d'ocultar que eren defectuoses a la Intervenció de la Comunitat Autònoma, als encarregats de la gestió dels fons europeus, a la Guàrdia Civil i a l'Oficina Anticorrupció.

“Es coneixia una informació, es va ocultar aquesta informació, a tots els sistemes de control i només quan s'havien perdut les eleccions i el mateix dia de la investidura de la presidenta Prohens, es fa un informe dient que cal reintegrar 2,6 milions d'euros. Algú mal pensat podria concloure que si no s'haguessin perdut les eleccions, podria haver succeït una altra cosa”, ha assenyalat.

Per a Costa, la certificació de la compra amb fons europeus al desembre de 2020 ocultant l'informe del Centre Nacional de Mitjans de Protecció que concloïa que les mascaretes comprades no responien als criteris acordats i que per tant es van pagar a preu per sobre de mercat com el moment “transcendental” i que “no hauria d'haver succeït mai”.

El conseller d'economia ha subratllat en diverses ocasions que l'informe que determinava que les mascaretes eren defectuoses es va ocultar fins i tot en dues ocasions a la Intervenció de la CAIB en relació a compres d'emergència i en matèria de fons europeus al setembre de 2021 i gener de 2022.

Al mateix temps, s'ha referit a la rapidesa amb la qual es van pagar les mascaretes. “Hauria estat més lògic esperar a l'informe del Centre de Mitjans de Protecció”, ha afegit. Per al vicepresident, la tramitació de l'expedient és “sospitosa” des del primer moment.

Antoni Costa ha explicat que és al febrer d'enguany, quan es té coneixement de les detencions i les recerques sobre la suposada trama corrupta amb una ramificació a Balears i de l'existència de la certificació de la compra amb fons europeus. Davant el risc de frau es va iniciar la descertificació del pagament amb fons europeus, per consell dels tècnics de la Direcció General.

El vicepresident del Govern, d'altra banda, ha negat qualsevol tipus de contacte amb persones vinculades a la suposada trama corrupta per a deixar caducar l'expedient de reclamació. També ha negat “amb tota rotunditat” que el portaveu del PP en el Congrés, Miguel Tellado, intervingués en aquest sentit.

Caducitat de l'expedient

La caducitat de l'expedient de reclamació que es va emetre cap a l'empresa Soluciones de Gestión ha centrat la compareixença de la cap de Contractació del IbSalut des de 2015, Laura Montserrat. La funcionària ha negat haver rebut pressions o indicacions sobre l'expedient de reclamació.

Montserrat va ser la treballadora que va redactar a l'agost de 2023 la reclamació en la qual, segons ella per error, constava un termini de tres mesos. Va ser al febrer de 2024, ha explicat, quan en conèixer les detencions, l'esclat públic del cas i el “protagonisme mediàtic de la caducitat”, va redactar una diligència fent constar que el termini era de vuit mesos, seguint doctrina del Consell Consultiu. “Pensava que havia indicat vuit mesos”, ha argumentat.

La comissió ha tornat a viure alguns moments més tensos, després que el portaveu del PP, José Luis Mateo, hagi acusat el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, “d'assetjar” a la compareixent. El diputat socialista ha basat gran part del seu interrogatori en la normativa que Montserrat s'hauria basat per a iniciar la reclamació i que determinaria uns terminis o altres.

Segons ha insistit la compareixent, en el primer moment, per error va aplicar la llei de procediment administratiu quan havia d'haver-se basat en la llei de contractes. Negueruela li ha traslladat que, en tot cas, una sentència del Tribunal Suprem (TS), validava aquests terminis de tres mesos. “El meu treball no és llegir sentències”, ha respost.

Una vegada finalitzades les compareixences, els grups podran presentar les seves conclusions fins a les 14.00 hores d'aquest dimecres, moment en el qual la Mesa de la Comissió, després d'admetre-les, convocarà la sessió, previsiblement, per al divendres, en la qual es debatran i votaran. Les conclusions seran de nou debatudes i votades en un ple, que no té data encara, per a la seva aprovació definitiva.