Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PP es España y todos los demás están de paso, por Iñigo Sáenz de Ugarte
La presión de mujeres de la cúpula del PSOE impulsó la salida de Salazar
OPINIÓN | Ni Sánchez ni tú, por Isaac Rosa

L'augment de turistes a Eivissa desborda d'escombraries l'illa

Turistes passegen per Eivissa després d'una vaga de recollida d'escombraries. Imatge d'arxiu.

Esther Cabezas

Eivissa —

1

Davant la manca d'infraestructures d'incineració dels residus no reciclables a Eivissa, el Govern ha decidit intermediar entre el Consell de l'illa i el de Mallorca perquè aquestes restes siguin cremades a Son Reus a partir d'octubre. L'abocador de Ca na Putxa, a Eivissa, és al límit. Aquesta solució permetrà la clausura de la instal·lació eivissenca, segons la presidenta del Govern balear, Marga Prohens, que ha participat aquesta setmana a la major de les Pitiüses a la Conferència de Presidents de Balears.

Aquesta mesura que, segons Prohens, es pren per fer complir la normativa europea, suposarà més despeses per a Eivissa, que haurà de pagar el servei a Mallorca i que no podrà tenir rebaixes a la factura elèctrica per la incineració de residus. Com és habitual en aquestes infraestructures, el benefici recaurà també a l'illa receptora. A més, el Consell d'Eivissa haurà de sufragar les despeses del transport marítim, que també estarà a mercè d'avaries, temporals marítims o vagues d'estibadors i treballadors. La ciutat d'Eivissa patirà, a més, el trànsit rodat dels tràilers de prop de 40 tones que transportaran les escombraries.

Segons els grups ecologistes, la situació en què Eivissa es troba en aquests moments es deu a la manca de previsió per part de les administracions públiques, que “no han volgut agafar el toro per les banyes”, i el dèficit en la quantitat de residus reciclats que ha provocat la saturació de l'abocador de Ca na Putxa. L'única alternativa, fins a l'anunci del trasllat de residus aquesta setmana, segons les autoritats mediambientals del Consell, entitats ecologistes com el GEN (Grup d'Estudi de la Natura), i fins i tot Podem, és la construcció d'una incineradora; però aquesta trigaria al voltant de 10 anys a estar a punt. L'altra opció, la que s'ha pres finalment, és enviar els residus a Mallorca (es podria haver fet també a la península) per al seu tractament, “la qual cosa genera més impacte ambiental i, per tant, més afeccions al canvi climàtic”, explica Joan Carles Palerm, president del GEN.

L'única alternativa fins a la data era la construcció d'una incineradora, però aquesta trigaria al voltant de 10 anys a estar a punt

L'abocador d'Eivissa no té més capacitat per a allotjar el volum de residus que tant residents, al voltant de 160.000 segons dades de 2024, com a turistes, 3.600.000 l'any passat, generen. L'actual només aguantaria tres anys més. No és una sorpresa. Estava previst en tots els estudis. El Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus no perillosos de l'illa d'Eivissa (PDSPIGRE) no va incloure, en el seu moment, la construcció d'instal·lacions adequades per a gestionar els residus quan l'abocador existent s'omplís, ni l'ha fet des de llavors. A més, la normativa europea -la Directiva de modificació (UE) 2018/851-, d'obligat compliment per a tots els països membres des de juliol de 2020, imposa que abans de 2035 els abocadors només puguin acollir el 10% dels residus totals sense reciclar, “xifra encara molt lluny del 60% actual i, a aquest ritme, totalment impossible d'aconseguir”, segons assegura el GEN.

L'equip de govern de PSOE i Podem al Consell d'Eivissa, entre el 2015 i el 2019, va ser el que va elaborar el PDSPIGRE, que va ser presentat poc abans que s'acabés aquest mandat, just a punt de les eleccions autonòmiques i municipals en què es feia amb el poder el Partit Popular. Tanmateix, ni la coalició progressista ni els populars van incloure en el Pla la creació de noves infraestructures per als residus no reciclats, malgrat que les anàlisis preveien l'esgotament de la capacitat de l'abocador entre el 2026 i el 2028.

“Si la instal·lació, fos incineradora o abocador, hagués estat inclosa en el Pla Director Sectorial, no estaríem en aquesta situació. La qüestió és que ara necessitem tres anys per a elaborar un projecte, cinc anys de tramitació per a poder construir-lo i, després, cal fer-lo, com a mínim altres dos anys, amb el que ens posem en deu anys. Caldria haver donat solucions en el seu moment a un assumpte tan important com aquest”, explica Joan Carles Palerm, president del GEN, en conversa amb elDiario.es.

“Però, segons sembla, ni els uns ni els altres han volgut ser els artífexs de la idea de la creació d'una incineradora a l'illa de cara a la ciutadania, de cara als electors”, explica Palerm, en referència a la previsible oposició ciutadana a una instal·lació d'aquest tipus a Eivissa. El PP, que ha governat des d'aleshores, encara que ha estat conscient de les necessitats de l'illa pel que fa als residus no reciclats, “no ha volgut agafar el toro per les banyes”. La situació ara és límit. Així doncs, l'illa es veurà obligada, sí o sí, a enviar els residus fora, almenys per una dècada, perquè a Eivissa no hi ha cap infraestructura operativa.

“Les 100.000 places de turisme il·legal també creen residus. Si no hi fossin, l'abocador ens duraria cinc anys, i potser arribaríem. Aquesta situació la coneixen tots des de fa temps i ningú ha fet res”, puntualitzen des del GEN. “Enterrar les escombraries tampoc és una bona opció i, encara que en els darrers anys hem baixat alguna cosa en residu per càpita, hem de disminuir les nostres escombraries no reciclables molt més, com així ho indica la normativa europea”, concreten. “Això passa perquè hi hagi menys persones produint-les, és a dir: cal decréixer”, explica Joan Carles Palerm.

Les 100.000 places de turisme il·legal també creen residus. Si no estiguessin, l'abocador ens duraria cinc anys, i igual arribaríem [a les xifres que marca Europa]. Aquesta situació la coneixen tots des de fa temps i ningú ha fet res

Joan Carles Palerm President del GEN-GOB Eivissa

Per què la incineradora i no un altre abocador?

“No hi ha una altra alternativa que buscar una sortida a un residu que es generarà sense una instal·lació aprovada per a la seva gestió i això condiciona la nostra postura. Nosaltres preferim un abocador que una incineradora perquè incentiva més el reciclatge i la reutilització, ja que té una vida útil i del que es tracta és enviar allí el mínim possible”, puntualitzen des del GEN en línia amb l'esperit de la Directiva europea que el regula.

“Però, si volem complir amb la normativa d'Europa, cal processar els residus en una incineradora sí o sí, a causa de la incapacitat per a baixar els percentatges i arribar al 2035 amb un 90% de reciclatge dels residus, de manera que només vagin a l'abocador un 10%. Si haguéssim treballat millor aquests anys seria possible un abocador, però així és impossible”, reitera Palerm. Per tant, “o deixem les escombraries enmig del carrer o les portem a un altre lloc”. “Lamentem que facin les coses tan malament, que no hi hagi marge per a poder treballar de debò i hàgim d'esperar fins que es construeixi la incineradora”, especifica.

Nosaltres preferim un abocador que una incineradora perquè incentiva més el reciclatge. Però, si volem complir amb la normativa d'Europa, cal processar els residus en una incineradora sí o sí, a causa de la incapacitat per a baixar els percentatges i arribar al 2035 amb un 90% de reciclatge dels residus, de manera que només vagin a l'abocador un 10%

Joan Carles Palerm President del GEN-GOB Eivissa

El Consell d'Eivissa, tal com es comprova a la pàgina de transparència, va encarregar el desembre del 2021 un estudi d'alternatives de les instal·lacions de gestió de residus, elaborat per Uxama Ingeniería y Arquitectura. S'hi contemplaven aquestes dues possibilitats: “El tractament en una nova instal·lació a construir a l'illa d'Eivissa o bé l'enviament dels residus a l'illa de Mallorca per tractar-los a l'única incineradora existent a l'àmbit de la Comunitat Autònoma”. La institució insular en aquell moment no va considerar aquestes conclusions.

Arribat 2025 sense cap solució, el transport dels residus que Eivissa es veurà obligada a realitzar abocarà a l'illa a altres problemes. En primer lloc, es multiplicaran els costos del procés. “I, per altra banda, aquesta solució implica dependre de múltiples factors humans i climatològics que podrien complicar, i molt, que els residus no reciclats sortissin de l'illa: vaga d'estibadors, mal temps, impossibilitat de navegar per avaries, etc.”, comenten des del GEN-GOB.

Els ecologistes aposten per romandre en aquesta situació el mínim temps possible amb la creació de la incineradora a Eivissa. “A més, a les emissions de la incineració se sumarien les del transport, i això és totalment inadmissible. Les partícules que s'emeten amb la crema de residus, el que s'anomena finalistes, no es poden reciclar. A més, aquestes es transporten a través de l'aire. És traslladar el problema a un altre lloc, però no deixar de tenir-lo”, asseguren des de l'entitat.

L'oposició té visions oposades

La coalició progressista -PSOE i Podem- que va redactar el Pla Sectorial de Residus d'Eivissa té diferents posicions quant a la solució a aquest greu problema. El conseller socialista, Víctor Torres, ha declarat que la seva formació és partidària del trasllat dels residus a Mallorca i ha remarcat, segons han informat en nota de premsa, que “la construcció d'una incineradora és la pitjor de les solucions”.

Per part seva, des de Podemos asseguren que “cal afrontar la realitat”. “No és de rebut que uns altres gestionin els nostres residus i, amb això, a més, contaminar el doble. És hipòcrita traslladar el problema a un altre lloc. Si volem sobirania insular serà a les verdes i a les madures”, assegura Mónica Fernández. I afegeix: “La solució, ara com ara, passa per la construcció de la incineradora a Eivissa. El que cal fer és implantar polítiques que garanteixin la reducció de generació de residus, que obliguin els proveïdors a reduir els embalatges i, també, reduir la quantitat de persones que venen a l'illa per a generar menys residus. No hi ha una altra. Així tindrem menys residus i contaminarem menys”.

Per a la formació morada, l'única possibilitat és una planta de Valorització Energètica, una incineradora. “La tecnologia ha avançat perquè pugui ser una planta de poc impacte ambiental i visual. Tot depèn del projecte i de tots els informes que s'han de fer amb dades actualitzades”, explica Fernández.

“Quan nosaltres elaborem el projecte presentat en 2019, es tenia l'esperança en què l'efecte de la planta de triatge, prevista en el Pla, disminuís els residus i, per això, vam posar tota la nostra energia en això. Però no ha estat així. Si traslladem els nostres residus fora de l'illa, com ja haurem de fer en els pròxims anys, es necessitarà una flota de camions de gran tonatge, unes 40 tones, que hauran de circular per carreteres que no estan preparades”, expliquen en Podemos. A més, posen de manifest la necessitat de vaixells especialitzats per a aquestes labors. “Cada dia passarien per la ciutat d'Eivissa al voltant de 10 d'aquests camions. Estem preparats per a això?”, es qüestiona la política.

Pel que fa a les afeccions a l'economia d'Eivissa, Fernández es refereix també al benefici econòmic que suposaria una incineradora a les Pitiüses, “que reduiria la factura de la recollida d'escombraries i l'elèctrica”. Amb la decisió d'enviar els residus a Mallorca és Eivissa qui ha de pagar el transport i la recepció per part de la incineradora de Son Reus. “Volem pagar aquest preu sempre i perdre en sobirania?”, es pregunta.

Per part seva, el Departament de Gestió Ambiental del Consell d'Eivissa va convocar fa setmanes una consulta popular en la qual encara es pot participar. Si els resultats són concloents “formaran part del procés de presa de decisions sobre el futur tractament finalista dels residus”, explica la institució, encara que no són vinculants. La consulta, que el PSOE titlla de “paripé”, dona a triar entre “enviar els residus a la incineradora de Mallorca” o “construir una planta de valorització a Eivissa”.

Etiquetas
He visto un error
stats